Bugetul pentru domeniul apărării va rămâne neschimbat

Premierul României, Marcel Ciolacu, a spus că, după întâlnirea cu ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, s-a discutat despre alocarea unei sume mai mari din PIB pentru Ministerul Apărării. Asta în contextul în care șeful NATO, Mark Rutte, le-a cerut statelor membre să aloce 5% din PIB pentru apărare și a făcut o remarcă provocatoare, spunând că, dacă nu fac acest lucru, ar trebui să învețe limba rusă.

Marcel Ciolacu a glumit că el ar prefera să termine cu limba engleză mai întâi și că de limba rusă nici nu se pune problema să se apuce. România va aloca cel puțin 2% din PIB pentru Apărare, iar dacă va fi nevoie să se discute despre 5%, o vor face la momentul potrivit. Acel „minim 2%” ar include și investiții importante în sector.

România vrea să producă cât mai multe capabilități pe propriul teritoriu. Totuși, deocamdată discuțiile sunt la un nivel preliminar. Astfel de decizii se iau împreună cu toate statele NATO, iar secretarul general al Alianței Nord Atlantice este cel care le coordonează.

„Eu vreau să finalizez cu limba engleză. De limba rusă nu mă apuc. Ministrul Finanțelor a spus minim 2%. Când va fi vorba de 5%, vom discuta. Domnul ministru a spus foarte clar, minim 2% plus investiții în zona respectivă. Ne dorim ca cât mai multe capabilități să fie produse pe teritoriul României. Este viitoarea fabrică de pulberi.

Haideți să vedem, momentan sunt discuții. Sunt declarații publice. Abordarea în interiorul NATO se face de către toate statele NATO, secretarul general este cel care integrează. Sunt discuțiile venite după ce a avut o discuție cu președintele SUA. Știți bine că și eu am avut o discuție cu Viktor Orban de a avea președintele ales o discuție cu domnul Rutte să vedem care e direcția”, a spus liderul social-democraților.

Bugetul pentru apărare va fi gândit astfel încât să pregătească România pentru posibilele provocări

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a intervenit și el, spunând că bugetul pentru apărare va fi gândit astfel încât să pregătească România pentru posibilele provocări. Sectorul companiilor din apărare a înregistrat o evoluție pozitivă în 2024, iar trei dintre aceste companii au reușit să acopere pierderile anterioare cu profitul obținut anul trecut.

„Va fi un buget care să pregătească România pentru ceea ce ne așteptăm sau nu. Putem să bifăm evoluția companiilor din apărare, au înregistrat un rezultat pozitiv în 2024. Sunt deja trei companii care au acoperit pierderile cu profitul din 2024”, a punctat oficialul român.

Tánczos Barna
Tánczos Barna (SURSA FOTO: Facebook, Tánczos Barna)

Cerințele NATO

Șeful NATO, Mark Rutte, a spus că țintele legate de capacitatea militară a Alianței Nord Atlantice ar putea cere membrilor să cheltuiască până la 3,7% din PIB pentru apărare. Totuși, el a explicat că această sumă ar putea fi mai mică dacă statele membre ar colabora prin inovare și achiziții comune.

Declarația sa vine după ce președintele ales al SUA, Donald Trump, a afirmat că statele NATO ar trebui să aloce 5% din PIB pentru apărare. Mulți analiști au considerat însă acest nivel ca fiind aproape imposibil de realizat, atât politic, cât și economic, pentru majoritatea celor 32 de membri ai Alianței Nord Atlantice.

„Cei 2% nu sunt suficienţi. Noile obiective privind capacitatea militară care rezultă din procesul intern de planificare al NATO indică faptul că alianţa ar avea nevoie să fie la peste 3%.

Dacă deducem acest lucru, nu trebuie să ajungem la ceea ce ne temem că am avea nevoie acum, care este de 3,6 – 3,7 (procente), astfel încât am aduce acest număr oarecum în jos, dar va fi simţitor mai mult decât 2%”, a spus oficialul european.

Mark Rutte
Mark Rutte (SURSA FOTO: Facebook, Mark Rutte)