Marcel Ciolacu, despre trimiterea celor doi emisari în SUA
Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă, despre trimiterea celor doi emisari în Statele Unite, premierul Marcel Ciolacu a spus:
”S-a făcut o confuzie, am spus şi pe scenă, s-a făcut o confuzie de doi emisari. Eu am vorbit că trebuie să intrăm în altă logică şi în altă dinamică unde doi comisari… Eu îmi doresc că după ce Crin Antonescu o să devină preşedintele României, dânsul să se implice direct şi toţi cei 5 milioane de români care au ales să trăiască în diaspora să fie emisarii României.”
Șeful Executivului a menționat că un astfel de model funcționează și în țări precum Polonia sau Ungaria, subliniind că ”numai noi am găsit întotdeauna lucrurile care ne despart, nu lucrurile care ne unesc”.
Marcel Ciolacu a subliniat că, în opinia sa, România este elementul esențial care unește toți românii. El a precizat că nu este vorba doar de doi emisari, ci că își dorește să fie sute, chiar mii, și ca acest demers să devină un fenomen național.
Crin Antonescu, dacă va fi ales președinte, va contribui la această unitate, indiferent de opțiunile politice ale oamenilor, speră Ciolacu. După încheierea campaniei, premierul consideră că toți ar trebui să se concentreze pe susținerea și dezvoltarea României.
”Pentru noi, toţi românii, cel mai important lucru care ne uneşte este România. N-am vorbit de doi emisari. Veţi vedea că vor fi sute de emisari. Îmi doresc să fie mii. Îmi doresc ca viitorul preşedinte Crin Antonescu să transforme acest lucru într-un fenomen, într-un lucru care ne uneşte, indiferent cu cine votăm, care sunt opţiunile noastre.
După ce am terminat campania şi avem un preşedinte a României cu toţii trebuie să vorbim şi să luptăm pentru ţara noastră, pentru România. Asta e aşteptarea mea de la viitorul preşedinte Crin Antonescu”, a exprimat el.

Rolul diasporei românești în Statele Unite
În altă ordine de idei, Marcel Ciolacu a evidențiat rolul important al diasporei românești din Statele Unite, remarcând contribuția acesteia în mediul de afaceri și în viața politică americană. El a amintit de legătura istorică pe care românii din diaspora au avut-o cu Partidul Republican.
Totodată, premierul a dezvăluit că a purtat discuții cu Dragoș Sprînceană, un antreprenor român stabilit în SUA, pe care l-a îndemnat să transmită liderilor politici americani o imagine corectă și autentică despre România.
România își redefinește strategia diplomatică pentru a face față provocărilor actuale ale scenei internaționale, punând un accent tot mai mare pe valorificarea diasporei ca un element-cheie în consolidarea relațiilor externe.
Într-o declarație recentă, premierul Marcel Ciolacu a prezentat o nouă direcție în politica externă a țării, evidențiind importanța parteneriatului cu Statele Unite și rolul esențial pe care românii din diaspora îl pot avea în dezvoltarea acestuia.
În cadrul unei conferințe de presă, Ciolacu a vorbit despre caracterul „strategic” al relației dintre România și SUA, subliniind că, deși parteneriatul instituțional este solid, contextul actual impune o „nouă abordare” a dialogului bilateral, mai flexibilă și adaptată realităților geopolitice în schimbare. Mai multe puteți citi aici.