Marcel Ciolacu și secretarul pentru Energie al SUA, Jennifer M. Granholm, au discutat despre P-TECC și securitatea energetică, reafirmând angajamentul României ca partener de încredere al SUA.
Marcel Ciolacu a abordat importanța strategică a securității energetice, alături de secretarul pentru Energie al SUA
Marţi, prim-ministrul Marcel Ciolacu și Jennifer M. Granholm, secretarul pentru Energie al SUA, s-au întâlnit la Palatul Victoria pentru a discuta despre reuniunea Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climat (P-TECC), care se desfășoară în prezent în România.
În cadrul întâlnirii, au abordat importanța strategică a securității energetice, având în vedere contextul războiului din Ucraina și utilizarea energiei ca instrument de presiune.
Premierul Ciolacu a subliniat angajamentul României de a rămâne un partener ferm și de încredere al SUA, dedicat întăririi securității energetice în Europa.
Ciolacu a declarat că România își propune să extindă colaborarea economică și energetică cu Statele Unite la același nivel de excelență pe care l-a atins în domeniul securității.
El a subliniat că România are potențialul de a deveni un hub regional semnificativ în sectorul energetic, iar investițiile americane în depozitele de hidrocarburi din țară, precum și în proiectele de energie curată, vor fi esențiale pentru realizarea acestui obiectiv, conform unui comunicat oficial.
”România este şi va continua să fie un partener ferm, consistent şi de încredere al SUA în regiune, dedicat eforturilor de întărire a securităţii energetice în Europa”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Ciolacu a accentuat colaborarea cu SUA în proiectele de construcție la Centrala de la Cernavodă și în dezvoltarea Reactoarelor Modulare Mici
Premierul român a accentuat colaborarea cu SUA în proiectele de construcție a celor două noi unități la Centrala de la Cernavodă și în dezvoltarea Reactoarelor Modulare Mici (SMR) la Doicești, care vor dubla capacitatea de producție de electricitate a instalațiilor nucleare.
”Premierul român a subliniat cooperarea cu SUA în proiectul construcţiei celor două noi unităţi ale Centralei de la Cernavodă şi al investiţiei în Reactoarelor Modulare Mici (SMR) de la Doiceşti, care vor avea ca efect dublarea producţiei de electricitate a facilităţilor de energie nuclearǎ.
În acest context, Marcel Ciolacu a arătat că parteneriatul între Nuclearelectrica şi companiile americane NuScale şi Fluor, prin care fosta termocentrală pe cărbune de la Doiceşti este transformată într-o centrală nuclearo-electrică modernă, ne plasează în domeniul pionieratului în acest domeniu”, se precizează în comunicat.
Şeful Executivului român a subliniat obiectivul țării de a spori capacitatea de interconectare cu Republica Moldova, pentru a asigura surse de aprovizionare stabile pentru acest stat, și a apreciat proiectele similare realizate de SUA în regiune, conform informațiilor oficiale.
Întâlnirea dintre premierul Marcel Ciolacu și Jennifer M. Granholm, secretarul pentru Energie al SUA, a fost de asemenea la care au participat vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Energiei Sebastian Burduja, consilierul de stat Nicolae Comănescu, directorul general al S.N. Nuclearelectrica Cosmin Ghiță și ambasadorul Statelor Unite în România, E.S. Kathleen Kavalec.