Intrarea României în Schengen este cel mai fierbinte subiect aflat pe agenda clasei politice. Acum, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a venit cu ultimele informații legate despre negocierile care au loc chiar în aceste momente.
Marcel Ciolacu e ferm convins că România va intra în Schengen. Liderul PSD a explicat că atât europarlamentarii români, cât și ministrul de Interne, Lucian Bode, au făcut tot ce era necesar pe cale diplomatică, la mijloc fiind vorba de un vot politic.
El este sigur că Austria nu se va opune și că țara noastră va fi acceptată în spațiul Schengen.
„Sunt ferm convins că vor fi discuții până în ultima clipă. Și eu comunic cu domnul premier. O să avem o discuție pe acest subiect. Haideți să vedem pe 8 decembrie. România îndeplinește toate condițiile tehnice de mult timp. E un vot politici, domnul Negrescu a fost în Suedia la ședința Comisiei. A fost și domnul Nica. Știu multe din activitatea domnului Bode. Eu nu cred că un stat prieten cum este Austria se va opune. Îmi mențin părerea că vom intra în Schengen”, a spus Marcel Ciolacu.
România are peste 95% șanse să intre în spațiul Schengen
Despre acest subiect a vorbit și liderul PNL, Rareș Bogdan. El a susținut că România are peste 95% șanse să intre în spațiul Schengen. Liberalul a spus că ar paria cu mai multă încredere pe intrarea României în Schengen.
„Cehia a decis să pună pe Consiliului JAI accesul în spațiul Schengen. Va fi și reuniunea COREPER care va lua o decizie pentru viitorul Consiliu. Va fi și reuniunea PPE de la Atena, acolo vor fi lideri din 9 țări. Klaus Iohannis va fi la aceeași masă cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer”, a arătat liderul PNL.
Comisia Europeană a reamintit că se îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele”
El a explicat că va fi și o reuniune, un semi-consiliu la Tirana cu Ursula von der Leyen, unde se va discuta și despre problema energiei, dar și despre Schengen.
„Mai sunt și 2 momente în 2 Parlamente naționale: Suedia și Olanda. Cu Suedia a fost un accident, este un reglaj politic intern. Nu avem semnale că nu am obține votul din comisia de politică externă din Parlamentul Suediei. Mai există și decizia pe care o va lua parlamentul de la Haga. Austria a avut două poziționări care ne-au speriat: prin ministrul de interne și cancelarul Nehammer”, a comentat Rareș Bogdan.
Trebuie spus că cei de la Comisia Europeană au reamintit luni, 5 decembrie 2022, că România, Bulgaria și Croația îndeplinesc „în totalitate toate cerinţele” pentru a fi state membre cu drepturi depline ale spaţiului de liberă circulaţie Schengen.