Marcel Ciolacu nu mai acceptă 16 mii de ordonatori de credite

Marcel Ciolacu a vorbit, luni seară, la Antena 3 CNN, despre desfiinţarea unor posturi de conducere din sistemul bugetar. El a explicat dacă asta va înseamna că unii oameni vor fi disponibilizaţi.

„Şefii de birou pot să treacă pe funcţii de execuţie. Eu nu vreau să trimit pe nimeni acasă. Eu, în schimb, nu pot să mai accept să fie 16.000 de ordonatori de credite direcţi şi terţiari. Nu există niciunde în lume. Ordonatori de credite înseamnă că eu îmi fac achiziţiile, ca să fac achiziţiile îmi trebuie un contabil-şef, îmi trebuie un jurist, îmi trebuie toate serviciile suport. (…) Statul nu mai trebuie să lase loc de corupţie”, a afirmat Ciolacu.

Ministerul Transporturilor se reorganizează

El a precizat că Ministerul Transporturilor are în subordine în jur de 53 de instituţii. Ciolacu a declarat că acestea nu mai pot continua în forma actuală și vor fi comasate. Premierul a spus că ministrul Transporturilor va veni cu planul de reorganizare a instituției.

„Nu avem şomaj. Cu toate că au plecat din România peste 5 milioane de români, noi stăm cu şomajul între 1 şi 2% în acest moment. Nu e problemă că rămâne lumea pe drumuri. Există viaţă şi în zona privată. Și eu am lucrat şi în zona privată. Nu am avut nicio problemă. Avem un sistem bugetar ceauşist, comunist, în 2023.

Nu mai putem. Avem reforme în PNRR. Mergem pe acest drum de modernizare a statului român sau renunţăm? Eu nu pot, de dragul alegerilor, sau de dragul meu, ca om politic, să bag sub preş ce s-a băgat în România de 30 de ani. Nu vreau. Eu nu pot să îmi permit să se blocheze toate fondurile europene. Vorbim de 70 de miliarde de euro. Fără ele România este distrusă. Ne întoarcem în trecut cu 30 de ani”, a susţinut premierul.

Marcel Ciolacu a spus luni, 25 septembrie, că nu are de gând să dea înapoi cu măsurile fiscale. Potrivit premierului, este nevoie de reformă majoră în România, iar aceasta este „singura șansă” pentru dezvoltarea țării. Este vorba despre „stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile”.  El a spus că în acest moment există forma finală a măsurilor fiscal-bugetare. Acestea au fost finalizate după consultările cu toți partenerii sociali – sindicate, patronate, ONG-uri, dar și cu administrația locală.

Marcel Ciolacu a detaliat că sunt măsuri care vizează stoparea risipei bugetare, combaterea evaziunii și reașezarea sistemului fiscal pe baze echitabile. Premierul a spus că România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 de miliarde de lei, plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Acestea adunate înseamnă 15% din PIB.