Așadar, Marcel Ciolacu spune că sunt total excluse tăieri de salarii pentru bugetari. Deficitul României este mai mare decât cel agreat cu Comisia Europeană, iar țara noastră trebuie să prezinte un plan concret pentru reducerea lui în luna octombrie.
Marcel Ciolacu a oferit explicații despre deficitul bugetar
Potrivit premierului, numărul de angajați la stat nu a mai crescut „pentru prima oară”. Astfel, el susține că a fost creată o bază de reformă și exclude tăierile de salarii pentru bugetari.
„Pentru prima oară nu a mai crescut numărul de angajați la stat. Acea reorganizare modestă, 20.000 de șefi și ordonatori de credite nu mai sunt în sistemul bugetar. Am creat o bază de reformă. Primul lucru pe care trebuie să îl faci e să creezi cadrul. Nu poți să vii cu o măsură tăiem 20% de la toată lumea. 20% sunt profesori, restul până la 50% sunt medici și asistente. Avem o perspectivă, nu mai putem întinde numărul angajaților de la stat. Niciodată nu am avut abordarea să îndreptăm o nedreptate cu altă nedreptate. Sunt concerte precum sunt cele de la final de an”, a spus șeful PSD.
Ciolacu a publicat un videoclip cu declarațiile sale, iar reacțiile românilor nu au întârziat să apară.
Guvernul intenționează să propună un acord destinat accelerării dezvoltării economice a țării
Premierul a transmis joi și că Guvernul României intenționează să propună Executivului european un acord strategic pe șapte ani, destinat accelerării dezvoltării economice a țării prin investiții și reducerii deficitului bugetar.
Anunțul a venit după o întrevedere cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. În cadrul discuțiilor, premierul a evidențiat eforturile depuse de România pentru a se dezvolta.
Ciolacu a subliniat că ținta ambițioasă pentru investițiile din acest an se ridică la 120 de miliarde de lei. Ar fi semnal clar al intenției Guvernului de a susține creșterea economică prin stimularea investițiilor strategice.
Ulterior, șeful PSD a postat pe Facebook un mesaj în care a subliniat că discuțiile ar fi fost „extrem de constructive”. El susține că au abordat atât prioritățile viitoarei Comisii Europene, cât și așteptările României în ceea ce privește Uniunea Europeană.
Printre subiectele de pe agenda discuțiilor s-au numărat stadiul implementării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Un alt subiect a fost nominalizarea comisarului european din partea României.