Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că a fost finalizată selecţia proiectelor din schema de susţinere a producţiei româneşti INVESTALIM. Sunt eligibile investiţii de peste 4.5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este de aproape 2.7 miliarde de lei
Noile fabrici care se construiesc în România. Anunțul istoric al lui Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern, finalizarea selecției proiectelor din schema de susținere a producției românești INVESTALIM. În cadrul acestei scheme sunt eligibile investiții în valoare de peste 4,5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat se ridică la aproape 2,7 miliarde de lei.
”Înţeleg de la domnul ministru al Agriculturii că este gata selecţia proiectelor din schema de susţinere a producţiei româneşti INVESTALIM. Sunt eligibile investiţii de peste 4.5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este de aproape 2.7 miliarde.
Interesul major al antreprenorilor arată un parteneriat real între guvern şi mediul de afaceri pentru dezvoltarea producţiei locale”, a afirmat şeful Executivului.
El a subliniat că acest lucru implică construirea unor noi fabrici sau dezvoltarea celor existente în domenii precum procesarea cărnii, a uleiului, a fructelor, a zahărului, dar și în morărit și panificație.
”România îşi dezvoltă astfel capacitatea de a produce alimente din materia primă provenind de la fermierii noştri. Din punctul meu de vedere, este un obiectiv strategic şi vom scădea foarte mult şi balanţa comercială”, a declarat Ciolacu.
Absorbția de fonduri europene este o prioritate
Potrivit unui comunicat PSD, guvernul condus de Marcel Ciolacu se evidențiază prin absorbția ridicată, de peste 97%, a fondurilor europene și prin lansarea a zece programe pentru IMM-uri, vizând investiții în infrastructură, agricultură, microindustrializare, turism și alte domenii.
Această abordare reflectă strategia PSD de a stimula creșterea economică prin investiții și dezvoltarea sectorului privat, cu accent pe producția internă și creșterea competitivității produselor românești.
Multiplele scheme de ajutor de stat ale Guvernului Ciolacu menite să stimuleze producția internă de materii prime și materiale, coroborate cu proiecte de investiții de zeci de miliarde de euro, sprijină companiile românești din diverse sectoare să își diversifice portofoliile. Aceste măsuri fac parte din planul de transformare a statului român într-un producător direct de materii prime și intermediare pentru diverse industrii.
Compania de stat Băița SA, controlată de Ministerul Economiei, deține o licență pentru exploatarea zăcământului de dolomită Băița-Bihor, un mineral folosit în producția de îngrășăminte și alte sectoare industriale. Pentru a relansa operațiunile și a valorifica mai bine resursele, se urmărește o majorare de capital de 11,643 mil. lei, finanțată de Ministerul Economiei. Acești bani vor fi investiți în retehnologizarea echipamentelor miniere și achiziționarea unei instalații de prelucrare a dolomitei.
Planul de investiții are o rată internă de rentabilitate estimată la 12,06%, superioară mediei pieței și va reduce substanțial dependența României de importurile de materii prime intermediare.