Surse guvernamentale au declarat că premierul are în plan măsuri importante pentru restructurarea instituțiilor de verificare și control din subordinea Ministerului Finanțelor.
Schimbări la instituțiile din subordinea ministerului Finanțelor
Premierul Marcel Ciolacu are în plan schimbarea șefilor mai multor instituții de verificare și control ce țin de Ministerul Finanțelor. Excepție este la ANAF, acolo unde recent a fost numit un nou președinte.
Toate aceste modificări vor fi urmate de restructurări și reorganizări ample ale acestor entități, conform unor surse guvernamentale.
De asemenea, în cursul zilei de marți, 21 noiembrie, coaliția de guvernare ar urma să întâlnească pentru a discuta elaborarea bugetului de stat. Subiectul restructurării acestor instituții va fi la rândul său discutat, mai precizează sursele citate.
În ceea ce privește bugetul, premierul are în plan schimbarea modului de acordare a bugetelor pentru ministere, urmând ca alocările să se facă pe programe și proiecte.
Marcel Ciolacu consideră că ANAF începe să-și facă treaba
Premierul Marcel Ciolacu a subliniat recent performanțele ANAF în colectarea veniturilor. Acestea au atins un nivel record de 40 de miliarde de lei în octombrie. El a adăugat că, în sfârşit, instituţiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor.
„Începem cu o veste bună astăzi. ANAF-ul a început să-şi facă treaba, să colecteze aproape de ţinta asumată. În octombrie colectarea veniturilor a ajuns la nivelul record de 40 de miliarde lei şi sunt convins că, păstrând acelaşi ritm până la firmele anului şi ţinând sub control cheltuielile neesenţiale, vom respecta ţinta de deficit agreată cu Comisia Europeană”, a precizat Ciolacu.
Prim-ministrul a remarcat acţiunile „mult mai susţinute” contra evaziunii fiscale din ultimele zile.
„Din punctul meu de vedere, în sfârşit, instituţiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor. Iar a elimina evazioniştii care fură zeci de miliarde de lei anual este cheia pentru a obţine fondurile necesare şi pentru creşterile de pensii şi pentru educaţie şi pentru sănătate”, a transmis Ciolacu.
Premierul a reiterat că nu vor fi introduse taxe noi anul viitor, iar accentul va fi pus pe cei care nu le-au plătit pe cele existente. Măsura, potrivit lui Marcel Ciolacu, este esențială pentru finanțarea adecvată a sectoarelor critice.
„Am spus foarte clar că anul viitor nu vor fi taxe noi. Şi vreau un singur lucru, în schimb, vreau să-şi plătească taxele şi cei care nu plăteau până acum, cei care fraudau statul român şi care efectiv fură din sănătatea, educaţia şi pensiile românilor”, a completat șeful executivului.
Marcel Ciolacu este un politician român care a deținut funcții importante în viața politică a țării. El a devenit premier în 2023, într-o perioadă marcată de instabilitate politică și criză guvernamentală.
Înainte de a ocupa această funcție, Ciolacu a fost liderul Partidului Social Democrat (PSD) și a avut responsabilități înalte în cadrul Parlamentului României.
Mandatul său a fost supus unor critici privind eficacitatea măsurilor luate și managementul economic într-o perioadă dificilă.
Ciolacu a fost un actor politic activ și a avut un rol în configurarea discursului și agendei politice în România, dar evaluarea sa ca lider rămâne subiect de dezbatere și discuții în societatea românească.