Marcel Ciolacu, reacție după atacul asupra premierului danez
În urma atacului asupra omologului său danez, premierul Marcel Ciolacu a scris pe rețelele de socializare că „violența nu îşi are locul în societăţile noastre”, exprimându-și solidaritatea față de Mette Frederiksen și de poporul danez.
„Sunt şocat de vestea atacului asupra prim-ministrului danez Mette Frederiksen. Violenţa nu îşi are locul în societăţile noastre. Suntem solidari cu tine, dragă Mette, şi cu poporul danez”, a scris el sâmbătă pe X.
I am shocked by the news of the attack on 🇩🇰 Danish Prime Minister Mette Frederiksen @Statsmin. Violence has no place in our societies. Our solidarity is with you, dear Mette, and the Danish people.
— Marcel Ciolacu (@CiolacuMarcel) June 7, 2024
Mette Frederiksen, atacată într-o piață din Copenhaga
Mette Frederiksen a fost atacată vineri într-o piață din Copenhaga de către un bărbat, au anunțat serviciile sale, menționând că atacatorul a fost arestat, notează AFP.
„Prim-ministrul Mette Frederiksen a fost lovită de un bărbat vineri seara în piaţa Kultorvet din Copenhaga. Bărbatul a fost arestat”, se arată într-un comunicat al biroului său, adăugând că doamna Frederiksen a fost „şocată de incident”.
Autoritățile din Copenhaga au confirmat că a avut loc un incident în care a fost implicat premierul, însă nu au furnizat detalii suplimentare.
„O persoană a fost arestată în acest caz şi este supusă anchetei. Pentru moment, nu avem alte comentarii sau observaţii de făcut”, a transmis poliţia într-un comunicat publicat pe X.
Potrivit martorilor Marie Adrian și Anna Ravn, au declarat pentru cotidianul danez BT, Mette Frederiksen a fost observată sosind în piață în timp ce acestea se aflau în apropierea unei fântâni, în jurul orei 18:00 (16:00 GMT).
„Un bărbat a venit din direcţia opusă şi a împins-o puternic în umăr, făcând-o să se clatine în lateral”, au spus cele două femei.
Chiar dacă a fost „împinsă cu putere”, doamna Frederiksen nu a căzut la pământ, au declarat acestea.
Conform acelorași martori, prim-ministrul a intrat apoi într-o cafenea din apropiere pentru a-și reveni.
Ele l-au descris pe agresor ca fiind înalt și slab, adăugând că acesta a încercat să fugă repede, dar nu a reușit să se îndepărteze prea mult deoarece a fost prins și imobilizat de bărbați în costume.
Un alt martor, Kasper Jorgensen, a relatat pentru ziarul Ekstra Bladet că l-a văzut pe presupusul agresor după ce a fost imobilizat la sol și că cineva pe care a crezut că este un membru al serviciului de securitate îl ținea la pământ cu un genunchi pe spate.
„L-au liniştit şi, în timp ce stătea întins acolo, părea confuz şi puţin ameţit”, a povestit el pentru cotidian.
Atacul a fost condamnat de mai mulți lideri UE
Vineri, președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, au condamnat atacul împotriva doamnei Frederiksen.
Roberta Metsola i-a transmis urările sale de putere șefei guvernului danez, adăugând într-un mesaj publicat pe X că „violența nu-și are locul în politică”.
La rândul său, Charles Michel s-a declarat „scandalizat de atac”.
„Condamn ferm această agresiune laşă”, a scris el pe X.
Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a condamnat, la rândul său, atacul, descriind-ul drept un „act josnic care vine împotriva a tot ceea ce credem şi apărăm în Europa”, într-o declaraţie postată pe reţelele de socializare.
Despre Mette Frederiksen
În 2019, Mette Frederiksen, în vârstă de 46 de ani, a devenit cel mai tânăr prim-ministru din istoria țării sale și a reușit să-și păstreze poziția, ieșind victorioasă la alegerile generale din 2022.
La începutul anilor 2000, ea a criticat politica de imigrație a Danemarcei, descrisă ca una dintre cele mai stricte din Europa.
Cu toate acestea, la fel ca majoritatea liderilor politici din țară, Frederiksen și-a modificat discursul în timp, iar guvernul său a adoptat o poziție de susținere a unei politici de „zero refugiați”.