Marcel Ciolacu cere feedback de la Curtea de Conturi a României

Premierul Marcel Ciolacu a transmis un mesaj în cadrul Proiectului CCR-SAI, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. Proiectul avut ca scop modernizarea Curții de Conturi (CC).

În acest context, Ciolacu a cerut de la CC feedback despre noile măsuri fiscale, mai precis despre eficiența lor în creșterea și reducerea risipei bugetare.

Premierul a anunțat că la începutul mandatului Guvernului său, a primit o listă de recomandări de la CC:

„La preluarea mandatului echipei guvernamentale pe care o conduc, colegii mei au avut plăcuta surpriză de a primi din partea Curţii de Conturi o listă cu măsurile şi recomandările pe care ministerele trebuiau să le implementeze, în urma rapoartelor de audit.

Genul acesta de anticipare şi pro-acţiune va întări încrederea şi colaborarea între noi şi dumneavoastră”, susține premierul.

Ciolacu dorește de la Curtea de Conturi să ofere un feedback real în privința atingerii scopurilor măsurilor fiscale:

„Ieri, Guvernul şi-a asumat un set de măsuri fiscale menite să crească încasările la buget şi să reducă risipa. Aşteptăm de la Curtea de Conturi să ne ofere un feedback real, dacă aceste măsuri şi-au atins ţinta sau nu. Ne bazăm pe profesionalismul şi corectitudinea dumneavoastră în auditarea acestor măsuri”, a transmis premierul.

Premierul anunță provocări tot mai diverse pe fondul perioadelor marcate de criză

Marcel Ciolacu a declarat că în momentele marcate de diferite crize, fondurile sunt cu atât mai importante. Premierul este de părere că trebuie manageriate cu grijă.

„Trăim vremuri în care provocările pe care le manageriem sunt tot mai diverse, care ne pun în situaţia de a lua decizii rapide, cu impact în viaţa cetăţeanului. Din acest motiv, încrederea este principalul atu pe care clasa politică este datoare să îl cultive şi să îl fundamenteze, pentru ca măsurile statului să capete consistenţă şi susţinere”, a subliniat el.

Totodată, premierul a anunțat și importanța stabilirii priorităților în aceste perioade:

„Elementul comun al unei lumi într-o permanentă dinamică este stabilirea priorităţilor. Este evident că în perioade marcate de diferite crize, fondurile sunt limitate şi trebuie administrate cu grijă.

În acest sens, evaluarea investiţiilor într-o politică publică, în detrimentul alteia, este esenţială pentru un executiv performant. Asta ne dorim, să fie plus valoarea adusă de auditurile dumneavoastră”, aflăm din mesajul premierului.

Ciolacu a felicitat cu această ocazie modernizarea CC susținând că o instituţie de audit „modernă, profesionistă şi independentă reprezintă un câştig” pentru statul român.

El a încurajat colaborarea dintre Guvern și această instituție. Premierul afirmă că această colaborare este „o oportunitate pentru dezvoltarea României. Avem nevoie de dumneavoastră, prin auditurile realizate, să ne arătaţi impactul real al măsurilor pe care le luăm şi, eventual, unde ar trebui să ne îndreptăm atenţia şi finanţarea”.

„Înţeleg că este o schimbare de paradigmă pe care şi-o propune Curtea de Conturi în relaţia cu celelalte instituţii ale statului. Consider că un dialog pe mai multe canale, o aplecare asupra problemelor sistemice în misiunile de audit ne va ajuta să avem instituţii mai performante financiar şi, implicit, mai performante în oferirea de servicii de calitate pentru cetăţeni”, a mai adăugat premierul.