Conform președintelui PSD, românii ar plăti ”cea mai mare factură a incompetenței din istoria acestui stat.” Pentru a demonstra că atacul său nu este fundamental politic, liderul social democraților a realizat un bilanț total al eșecurilor economice liberale. Conform acestuia, România s-ar fi împrumutat la o rată de 1.000 de euro pe secundă de la preluarea guvernării de către PNL, ceea ce a adâncit datoria națională cu nu mai puțin de 18 miliarde de euro. De asemenea, banii din investiții străine în România au dispărut, pe măsură ce investitorii au fost descurajați de politicile incoerente și de criza economică în care Palatul Victoria a adâncit România. Pierderea investițiilor străine echivalează deja cu 2.5 miliarde de euro, doar până acum. Marcel Ciolacu nu a uitat nici de explozia cursului valutar generată de Florin Cîțu la începutul mandatului său, atunci când problema pandemiei încă nu exista pe agenda națională. Pentru repararea efectelor negative cauzate de specularea cursului leu-euro, Banca Națională a trebuit să opereze o intervenție de 2 miliarde de euro din rezerva valutară.
Deficitul bugetar a fost un alt capitol atacat de președintele PSD. Citând observații ale unor experți în economie, Marcel Ciolacu a punctat că deficitul bugetar al României a sărit cu 12 miliarde de euro în intervalul noiembrie 2019 – mai 2020. Cea mai mare pierdere, de departe, sunt cele 52 de miliarde de euro reprezentând cifra de afaceri a companiilor locale abandonate de Orban.
În urma trecerii în revistă a tuturor acestor eșecuri guvernamentale răsunătoare, Marcel Ciolacu a pornit un atac puternic la adresa așa zisului program economic liberal de relansare a economiei. Președintele PSD a contestat programul subliniind că liberalii vor să ofere o amortizare de 100 de miliarde de euro în 10 ani după ce au realizat o cheltuială de 70 de miliarde de euro în doar 7 luni.
Marcel Ciolacu nu este singura voce din spațiul public care a taxat neprofesionalismul liberal și lipsa reală de inițiativă pe frontul crizei economice. Numeroși experți au observat că programul de relansare economică gândit de Orban vine prea târziu, se întinde pe o perioadă prea lungă pentru a combate efectele crizei și este irealizabil. De altfel, liberalii au evitat să propună termene pentru implementarea măsurilor vizate, ceea ce într-adevăr, sugerează că propunerile sunt neserioase, dar și că liberalii nu intenționează neapărat să le pună în act în mod eficient și rapid.
Mai mulți analiști politici au observat în acest sens că strategia lui Orban pare a fi aceea de a propune niște măsuri economice momeală, doar pentru a trage de timp până la organizarea alegerilor. După aceea, când presiunea electorală va dispărea, Orban ar urma să impună o serie de măsuri draconice de criză similare celor din perioada crizei economice anterioare. Programul de relansare propus de liberali ar fi astfel doar o încercare politică de a trage de timp până la momentul oportun. În spatele acestor calcule cinice rămâne o Românie pierdută în criză și cu șansele de dezvoltare mult comprimate. Simpla îndatorare alarmantă a țării va produce efecte nefaste timp de generații întregi. Acesta pare a fi motivul pentru care Marcel Ciolacu a punctat, referindu-se la liberali, că ” ei s-au îmbogățit pe trei vieți, noi vom plăti trei generații!”
Sursă foto: INQUAM/Ilona Andrei