„Îi solicit presedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, să intervină pentru revizuirea Legii minorităților naționale, care a fost adoptată recent de Rada Supremă a Ucrainei si care afectează dreptul copiilor români din aceasta țară de a învăța în limba maternă.

În discursul susținut, în aprilie, în Parlamentul României, președintele Zelenski ne-a promis că va proteja minoritatea românească din Ucraina si că va promova dialogul cu țara noastră în chestiunile privind minoritatea românească. Ulterior, președintele ucrainean m-a asigurat chiar în timpul vizitei pe care am făcut-o la Kiev că minoritatea română din Ucraina va avea parte de aceleași drepturi, protecție și tratament ca și minoritatea ucraineană din România.”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

România a fost de partea Ucrainei

Liderul PSD a subliniat că România a susținut Ucraina încă de la începutul invaziei rusești în luna februarie a acestui an. De asemenea, a menționat și că țara noastră susține în continuare aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, deoarece asta ar însemna respectarea drepturilor minorității românești de acolo.

„România a sprijinit Ucraina pe mai multe planuri după declanșarea invaziei Federației Ruse, începând de la gestionarea fluxurilor de refugiați și până la facilitarea exporturilor de grâne. Pe lângă aceste acțiuni care au demonstrat că România poate fi un partener de nădejde in situații critice, țara noastră susține fără rezerve aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană. Unul dintre motivele pentru care mă pronunț in favoarea integrarii Ucrainei în comunitatea europeană este ca astfel se asigură cele mai solide garanții pentru respectarea drepturilor minorității românești din această țară.”, a continuat acesta.

„România este un exemplu în protejarea minorităților”

Totodată, Marcel Ciolacu a spus că în legea respectivă există anumite prevederi pozitive, însă altele sunt neclare și nu respectă standardele europene. Acesta a mai spus că România și-a protejat mereu minoritățile și se așteaptă ca și minoritățile românești din alte țări să fie tratate la fel.

„În noua Lege a minorităților naționale din Ucraina au fost introduse unele reglementări pozitive, care trebuie salutate. Însă aceeași lege conține mai multe prevederi neclare și chiar contrare în raport cu standardele europene privind drepturilor minorităților. România este un exemplu în protejarea minorităților și ne așteptam ca partenerii si vecinii noștri să acorde aceleași drepturi, atenție si protecție minorității române, așa cum o facem noi de câteva decenii!”, a conchis liderul PSD.