Marcel Ciolacu a susținut că, de 20 de ani, președinția a promovat ură și dezbinare
Marcel Ciolacu a afirmat, într-un interviu difuzat marți seara, că „abordarea în ultimii 20 de ani a fost total greșită”, cu președinții României poziționați „undeva de sus”, pentru că „de acolo vedem ură, dezbinare”.
El a afirmat că un fost președinte ar fi vrut să elimine capitalul românesc pentru a favoriza alte interese și pentru a-și asigura prelungirea mandatului.
„De acolo, de 20 de ani, vedem ură, dezbinare, nu mai lasă liberul arbitru, intervine când are interese pentru un anumit partid. Unul (un anumit președinte, n.r.) a vrut să bage tot capitalul românesc în pușcărie ca să facă loc la alții, pentru a-și negocia funcția lui, că mai prinde 5 ani”, a afirmat liderul PSD la Antena 3 CNN.
Ciolacu a subliniat că nu mai contează orientarea politică, fie de stânga, fie de dreapta, ci mai degrabă ceea ce intenționezi să faci pentru români. El a repetat că nu își dorește să fie un președinte preocupat de acțiuni spectaculoase, deoarece acesta nu este scopul unui președinte.
„sistemul trebuie schimbat complet, președintele trebuie să plece de jos în sus dacă vrea să construiască ceva normal în această țară”, a declarat Ciolacu.
„Nu mai contează că ești de stânga și de dreapta (sic!). Contează ce vrei să faci pentru români. Și repet, eu nu vreau să fiu un preşedinte să trag la poartă. Nu ăla e rostul preşedintelui”, a continuat el.
„Traian Băsescu a tras la poartă şi cine i-a stat în cale – l-a omorât, l-a băgat la puşcărie”, a spus Ciolacu.
Premierul a afirmat că un fost președinte nu s-a implicat activ în problemele reale, intervenind doar atunci când avea interese de partid.
Acesta ar fi jignit un alt partid și ar fi împărțit românii în „buni” și „răi”, numindu-i pe unii „ciuma roșie”.
„Am avut un alt preşedinte căruia a fost lene şi să intre pe teren şi să vadă ce se întâmplă pe teren, a intervenit în funcţie de interesele partidului din care făcea parte. A jignit alt partid, a împărţit românii în buni şi răi, unii-s ciumaţi roşii, unii sunt nu ştiu cum… neţinând cont de faptul că amândoi erau preşedinţii României (referire la Traian Băsescu și Klaus Iohannis, n.r.)”, a susținut premierul.
Ciolacu a spus că președintele trebuie să fie pe teren, dar ca un arbitru corect și solidar cu cei afectați
El a adăugat că reformele nu aduc doar aplauze. Liderul PSD și-a exprimat dorința de a colabora strâns cu prim-ministrul. A menționat că ar merge împreună cu prim-ministrul la președintele Comisiei Europene pentru a negocia pentru România.
„Preşedintele trebuie să fie pe teren, dar el trebuie să fie arbitru, un arbitru corect, un arbitru solidar cu cel care se accidentează. Reformările nu aduc numai aplauze, eu vreau să fiu un președinte care stă lângă primul ministru (sic!). Eu vreau să merg cu primul ministru de mână la președintele Comisiei (Europene, n.r.) să negociez pentru România. N-am nicio… dacă e nevoie să merg la… directoarea din Comisie, n-am nicio reținere să merg la doamna să îi explic ce înseamnă România. Oamenii nu sunt reticenți, pentru că trebuie să le explici, să le spui că soluțiile pentru România, pe care le găsești, că sunt corecte, că sunt sustenabile și nu sunt influențate politic, să aducă concurența corectă între parteneri”, a mai declarat Ciolacu.
El a afirmat că sistemul public se confruntă cu o mare aroganță, atât la nivelul primăriilor, cât și în administrația centrală. A subliniat că, dacă nu se va înțelege că toți angajații, fie din administrația centrală, fie din cea locală, sunt în slujba cetățenilor, sistemul nu se va îmbunătăți.
„Părerea mea: avem o mare problemă cu aroganța sistemului public, aroganța din fiecare primărie, aroganța din sistemul central. Dacă nu înțelegem odată pentru totdeauna că noi suntem în slujba românului când ne ducem la servici (sic!), la serviciu, indiferent dacă ești în administrație centrală sau locală, nu ne mai vindecăm”, a susținut Ciolacu.
Întrebat ce fel de președinte vrea să fie, Ciolacu a răspuns că își dorește să fie „un președinte normal”. El a adăugat că vrea să fie „cineva care înţelege tabloul, înţelege unde trebuie să intervii”.