Au crescut pensiile în România! Marți, pe 28 mai, la Râmnicu Sărat, premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț foarte important despre pensii. Iată despre ce este vorba, mai exact.
Pensiile au fost indexate de când a intrat PSD la guvernare
Potrivit premierului Marcel Ciolacu, de la preluarea guvernării de către PSD, pensiile au fost indexate și s-a implementat o variantă one-off pentru majorarea pensiilor mai mici.
„Am mărit la începutul anului acesta atât pensiile cu 13,8%, cât şi tot sistemul bugetar cu 5%”, a spus liderul PSD.
„Vă reamintesc că, timp de doi ani de zile, salariul minim s-a mărit cu 40 de lei, nu s-a mărit nicio pensie şi nici măcar nu s-a indexat nicio pensie, să nu mai vorbim de nicio mărire în sistemul bugetar. De când a intrat PSD la guvernare, în această coaliţie de guvernare s-au indexat pensiile, primul lucru pe care l-am negociat a fost pachetul social, fiindcă eram într-un prag de criză socială.
S-a venit şi cu o variantă de one-off pentru a se mări pensiile mai mici. Am mărit la începutul anului acesta atât pensiile cu 13,8%, cât şi tot sistemul bugetar cu 5%. Am intervenit acum pentru ultima oară într-o anvelopă pe care am stabilit-o cu ministrul Finanţelor, pe care să ne-o putem permite, pentru a nu aduce un dezechilibru macroeconomic şi s-au mărit în două tranşe 5 cu 5%”, a mai spus acesta.
„Dar România are nevoie de o reformă administrativă şi o reformă a sistemului bugetar” şi „acest lucru este o certitudine”, a precizat Ciolacu.
Guvernul a făcut tot ce a putut, susține Marcel Ciolacu
Declarația vine în contextul în care marți, la Râmnicu Sărat, Marcel Ciolacu a spus, referitor la cererea de majorare cu 20% a salariilor funcționarilor publici din Parlament, că „Guvernul României a făcut efortul pe care l-a putut” și că „atât și-a permis Executivul în acest moment”.
Întrebat ce le răspunde funcționarilor publici de la Palatul Parlamentului care protestează în aceste zile, cerând majorarea salariilor cu 20% și dacă a găsit o soluție financiară în acest sens, premierul a spus:
„Acelaşi lucru pe care l-am mai răspuns acum ceva vreme. Efortul pe care l-a putut face Guvernul României l-a făcut. Eu mai mult nu aventurez Guvernul României şi România, în ansamblul său. Eu cred că am dat dovadă de bună credinţă de când sunt prim-ministru, dar de când toată echipa PSD a intrat la guvernare”.
Întrebat dacă opinia publică ar trebui să înțeleagă că răspunsul pentru majorarea cerută de către funcționarii publici ai Parlamentului este negativ, prim-ministrul Ciolacu a replicat:
„Nu. Să înţelegeţi exact ce v-am spus”.
După cele două proteste organizate de angajații Senatului României, la care au participat peste 200 de salariați, sindicatele din Senatul României au luat act de situație și își exprimă solidaritatea cu colegii nemulțumiți.
„Asigurăm angajaţii că vor fi făcuţi paşii legali necesari pentru identificarea soluţiilor adecvate şi ne exprimăm dezacordul faţă de propunerea Executivului de a majora salariile doar cu 10%, în două tranşe”, se arată în comunicatul de presă al sindicaliştilor din Senat.
Pensiile de peste 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate
Tot marți, Marcel Ciolacu a declarat că pensiile care depășesc suma de 2.000 de lei nu vor mai fi impozitate. El a explicat că plafonul de 2.000 de lei a fost stabilit în raport cu puterea de cumpărare pe care această sumă o avea înainte de creșterea inflației la nivel european și în România.
În esență, se va introduce un algoritm de calcul care va lua în considerare puterea de cumpărare. Practic, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor vor trebui să determine suma necesară unui pensionar astăzi pentru a efectua aceleași achiziții pe care le făcea când pensia era de 2.000 de lei, ajustată pentru inflație. Mai multe puteți citi aici.