Marcel Ciolacu cere digitalizare pentru îmbunătățirea serviciilor

Marcel Ciolacu a afirmat că digitalizarea este principalul instrument prin care se urmărește îmbunătățirea serviciilor publice și atragerea unui număr cât mai mare de fonduri către buget.

Premierul a avut astăzi o întrevedere cu delegația Băncii Mondiale condusă de Asad Alam, director regional pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții pentru Europa și Asia Centrală.

Ciolacu a subliniat că menținerea stabilității economice a României reprezintă o prioritate pentru Guvern și o strategie eficientă pentru atragerea investitorilor. Mai ales în contextul actual al dinamicii geopolitice.

Șeful Executivului a prezentat setul de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Precum și pentru eficientizarea colectării și reducerea cheltuielilor bugetare adoptate de Guvern.

”Digitalizarea este principalul instrument prin care avem în vedere îmbunătățirea serviciilor publice și aducerea cât mai multor fonduri la buget pentru a finanța programele sociale și de dezvoltare economică”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Reprezentanții Băncii Mondiale apreciază atenția acordată de Guvernul României digitalizării, în special în ceea ce privește monitorizarea cheltuielilor publice. Ei au arătat disponibilitatea de a oferi asistență autorităților române în vederea atingerii acestor obiective.

Nu s-a decis nimic despre comasarea alegerilor

Liderii coaliției de guvernare nu au luat, încă, o decizie privind comasarea alegerilor din acest an în cadrul ședinței de guvern de luni.

Premierul României, Marcel Ciolacu, a menționat că există o legislație și că nu s-a discutat despre dorința PSD sau a PNL de a obține președinția României. Este important pentru democrație să existe o prezență cât mai mare la vot.

În cazul comasării alegerilor europarlamentare, prezența la vot este mai scăzută. De aceea s-a discutat despre a „inventa un referendum pentru penali”. Considerată o idee mai democratică de unii și mai puțin democratică de alții. A reamintit că PSD-ul nu a cerut PNL-ului să renunțe la candidatul său la alegerile prezidențiale.

„A rămas că atunci când mă întorc o să mai stăm de vorbă, vineri, pe acest subiect, să vedem cum tehnic putem face. Avem o legislație. Nu a fost o discuție că vrea PSD să dea președintele, că vrea PNL… Nu a fost o discuție. Sunt lucruri bune pentru democrație… Ce înseamnă esența democrației – o prezență cât mai mare la vot.

În cazul unei comasări, știm cu toții că la alegerile europarlamentare prezența e mai scăzută dacă nu inventăm un referendum pentru penali. Atunci s-a venit cu această idee că ar fi chiar mai democratică. Alți colegi din opoziție spun că nu e democratică, că direcționăm un vot” a mai spus premierul.