Marcel Ciolacu a vorbit miercuri seară pe larg despre aderarea României la Spațiul Schengen. Iată ce mesaj a transmis premierul către cancelarul Austriei, Karl Nehammer.
Marcel Ciolacu, informații inedite despre demersurile de aderare la Schengen
Marcel Ciolacu a participat miercuri la o emisiune televizată în cadrul căreia a vorbit despre numeroase subiecte. Printre cele mai importante a fost și subiectul aderării României la Schengen.
Cu această ocazie, premierul a povestit și despre ultimul său demers diplomatic în acest sens. Ciolacu susține că a cerut Partidului Popular European (PPE) să îl excludă din familia politică europeană pe cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Ciolacu a precizat că dacă joacă diferit față de alți lideri europeni, înseamnă că are „comanda” la Moscova.
România a obținut și sprijinul total al Germaniei.
„Eu am să mă lupt până în ultima clipă și cred că așa este corect. Cred că cea mai prostească zicală românească este ”Capul plecat, sabia nu-l taie”. Eu nu cred asta!
Am participat la summit-ul de la Malaga și toți liderii social-democrați susțin fără excepție aderarea României și Bulgariei la Schengen. Domnul Pedro Sanchez mi-a spus că va face tot ce ține de el pentru ca România să adere la Schengen. Domnul Scholz mi-a spus ”Marcel, noi vom face tot ce ține de Germania, tot ce ține de diplomația din Germania”.
Mi-a spus domnul Ciucă că astăzi și PPE-ul a dat o declarație prin care îi cer lui Nehammer să își schimbe părerea. Mi se pare puțin! Eu cred că PPE-ul, dacă domnul Nehammer nu respectă deciziile PPE, atunci să fie exclus. Dacă tu ești obtuz și noi am hotărât altceva, atunci pleacă, domnule, acasă! Ieși tu din Schengen”, a declarat Ciolacu.
Premierul consideră că Austria îi umilește pe români
Premierul Marcel Ciolacu consideră că acțiunile Austriei sunt o nedreptate și o umilire a românilor. El a mai adăugat că România, la rândul său, blochează Austria pe toate planurile, chiar și în cadrul NATO.
„Este o umilință pentru toți românii, românii reacționează în acest fel pentru că sunt nedreptățiți. A venit un cancelar al Austriei și a spus că nu este de acord. Când depășești linia roșie, când ți spune Consiliul, Comisia și toată Europa, dar tu te pui contra, înseamnă că ai comanda în altă parte.
Austria este blocată de România în absolut orice demers. Spre exemplu, Austria nu participă la nicio acțiune NATO”, a spus Marcel Ciolacu.
Ciolacu invită Austria și pe cancelarul Nehammer să părăsească Spațiul Schengen și „familia Popular Europeană”, dat fiind că nu este de acord cu opiniile și regulile acestora.
„Dacă majoritatea din familia ta hotărăşte să susţină România şi Bulgaria, dacă nu eşti de acord, eu cred că familia Popular Europeană ar trebui să ia o măsură să-l excludă pe Nehammer din familia lor. Am depăşit linia roşie (…) Dacă tu eşti obtuz şi noi am decis altceva, pleacă, domnule acasă, pleacă tu din Schengen, dacă ţi se pare că este migraţie”, a mai declarat Ciolacu, pentru Antena 3 CNN.
Spațiul Schengen, o zonă de liberă circulație între statele membre ale Uniunii Europene, a fost creat pentru a facilita libera circulație a persoanelor și a mărfurilor.
Acesta a eliminat controalele la frontierele interne și a consolidat controalele la frontierele externe, creând astfel un teritoriu unic în care cetățenii și rezidenții pot călători liber.
Originile spațiului Schengen datează din 1985, când cinci state membre ale Comunității Economice Europene au semnat Acordul de la Schengen, numit după satul Schengen din Luxemburg.
Aderarea României la spațiul Schengen a fost un proces complex și îndelungat. Deși România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, aderarea la spațiul Schengen a fost amânată de mai multe ori din diverse motive, inclusiv preocupări legate de corupție și securitatea frontierelor.
Aceste amânări au fost privite cu dezamăgire de către oficialii și cetățenii români, care au considerat aderarea la Schengen ca fiind un drept firesc al statelor membre ale UE.