Premierul Marcel Ciolacu a explicat cum poate adera integral România la Schengen
Candidatul PSD la prezidențiale, premierul Marcel Ciolacu, a declarat marți seară, la Antena 3, că opoziția Austriei față de intrarea României în spațiul Schengen este o „fandoseală”. Ciolacu a declarat că toată lumea, toată regiunea și întreaga Europă recunosc potențialul extraordinar al României. El a subliniat că România a adus un echilibru important în Europa și a explicat că, fără acest rol tampon, cu costuri economice și scăderea nivelului de trai, situația ar fi fost diferită.
„Toată lumea, toată regiunea și toată Europa vede potențialul fantastic al României. România a adus un echilibru în Europa. Dacă România nu era acest tampon, cu costuri economice, repet, cu costul scăderii nivelului de trai, de asta m-a supărat guvernul Austriei și cancelarul Nehammer. Domn’e, nu poți, la nivelul tău, să nu înțelegi rolul pe care l-a jucat și îl joacă în continuare România în contextul războiului din Ucraina. Iar tu să te fandosești pentru un interes de partid, un interes de politică internă, să nu accepți un drept al României”, a declarat Ciolacu.
În funcție de alegerile din 29 septembrie din Austria, România va intra sau nu în Schengen
Ministrul de Externe, Luminița Odobescu, a declarat vinerea trecută, într-un interviu la Digi24, că România și-a îndeplinit toate obligațiile asumate după intrarea în Schengen-ul aerian și că Bucureștiul așteaptă acum rezultatul alegerilor parlamentare din Austria pentru a intra în Schengen și cu frontierele terestre.
Marcel Ciolacu a declarat că se lucrează îndeaproape cu Ministerul de Interne pentru a atinge un anumit obiectiv. De asemenea, a menționat că există o coordonare strânsă cu Bulgaria în lupta împotriva migrației ilegale. Ciolacu a spus că se discută constant cu Comisia Europeană și că toate angajamentele asumate la intrarea în Schengen-ul aerian au fost îndeplinite și raportate deja Comisiei Europene.
El a subliniat că, potrivit noului program al Comisiei Europene, finalizarea procesului de aderare a României și Bulgariei la Schengen este o prioritate. În contextul acestor eforturi coordonate, Ciolacu a explicat că, deși se depind în continuare de deciziile politice ale statelor membre, acțiunile întreprinse sunt menite să asigure informațiile și argumentele necesare pentru ca decizia politică să fie favorabilă. El a adăugat că se așteaptă ca alegerile din țara respectivă să influențeze această decizie politică.
România a intrat pe 31 martie în Spaţiul Schengen doar cu frontierele aeriene şi maritime. Astfel, persoanele care efectuează zboruri către sau dinspre state membre Schengen nu vor mai trebui să treacă prin controlul de frontieră. În aeroport, după ce vor face controlul de securitate, pasagerii vor merge direct către poarta de îmbarcare fără a se mai opri la filtrele Poliţiei de Frontieră pentru a le fi verificate documentele de călătorie.