Marcel Ciolacu l-ar vrea pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea BNR

marcel ciolacu

SURSA FOTO: Dreamstime

Marcel Ciolacu a spus recent că l-ar vota pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea Băncii Naționale a României (BNR). Potrivit premierului, instituția are nevoie de stabilitate, mai ales în contextul actual.

Așadar, Marcel Ciolacu l-a propus pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea Băncii Naționale a României (BNR). Premierul spune că instituția are nevoie de stabilitate și de experiență, mai ales în contextul actual.

Marcel Ciolacu îl vrea tot pe Isărescu

Declarația liderului social-democrat a venit în contextul în care mandatul actualului guvernator al BNR, Mugur Isărescu, expiră în octombrie 2024.

„Eu aș vota în acest context pentru un nou mandat pentru Mugur Isărescu. Eu, ca parlamentar, aș vota. BNR are nevoie de stabilitate și de experiență, mai ales în contextul actual”, a declarat Marcel Ciolacu la Realitatea Plus.

Amintim că Mugur Isărescu deține funcția de guvernator BNR din septembrie 1990.

Banca Națională a României a publicat noi date cu privire la inflație

Se prognozează că rata anuală a inflației va înregistra o creștere în prima lună a acestui an, conform informațiilor publicate de BNR.

Ulterior, urmează să își reia ulterior scăderea treptată. Va fi o traiectorie mai redusă decât cea indicată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023.

Această creștere este determinată de majorarea și introducerea în luna ianuarie a unor taxe și impozite indirecte. Obiectivul lor este continuarea consolidării bugetare.

Pe de altă parte, susține BNR, descreșterea ulterioară a ratei inflației va fi influențată în principal de factori din partea ofertei.

Este vorba inclusiv efecte de bază dezinflaționiste, corecții descendente ale cotațiilor materiilor prime agroalimentare și ale prețului țițeiului, precum și de dinamica descrescătoare a prețurilor importurilor, arată comunicatul BNR privind decizia de politică monetară.

„Potrivit actualelor evaluări, rata anuală a inflaţiei se va mări în prima lună a anului curent şi îşi va relua apoi descreşterea graduală, pe o traiectorie mai joasă decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din noiembrie 2023.

Creşterea va fi antrenată de majorarea şi introducerea în luna ianuarie a unor taxe şi impozite indirecte în scopul continuării consolidării bugetare, în timp ce scăderea ulterioară a ratei inflaţiei va avea, pe mai departe, ca resorturi majore factori pe partea ofertei – prioritar efecte de bază dezinflaţioniste şi corecţii descendente ale cotaţiilor materiilor prime agroalimentare şi ale cotaţiei ţiţeiului -, precum şi dinamica în descreştere a preţurilor importurilor”, se spune în comunicatul BNR privind decizia de politică monetară”, a informat instituția.