Într-o zi importantă pentru infrastructura rutieră din România, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, au semnat joi, 10 aprilie, contractul pentru realizarea ultimului tronson din Autostrada Transilvaniei. Proiectul, care vizează tronsonul Poarta Sălajului-Nușfalău, are o valoare de 6,62 miliarde de lei și include construcția celui mai lung tunel rutier din România, cu o lungime de 2,89 kilometri.
Marcel Ciolacu: Este un record, este o zi istorică
Marcel Ciolacu, prezent la semnarea contractului, a subliniat importanța acestui proiect pentru dezvoltarea infrastructurii din România.
Premierul a afirmat că acest contract este cel mai mare înregistrat vreodată în domeniul infrastructurii rutiere din țară.
„Este ultimul tronson din A3, care nu era contractat din Autostrada Transilvaniei. O perioadă de timp, cu adevărat, a fost o aplicare mult mai mare pe zonele în care România nu avea niciun fel de autostradă…”, a declarat Ciolacu.
De asemenea, premierul a adăugat că acest tronson face parte dintr-un proiect mai larg de dezvoltare a rețelei de autostrăzi din România.
„Dacă s-ar fi dezvoltat România într-o astfel de logică, sunt ferm convins că în acest moment nu ar fi părăsit atât de mulţi români România să-şi caute un loc de muncă mai bine plătit în altă parte.
Este un record, este o zi istorică, aş putea spune, pentru că avem cea mai mare valoare contractată pe zona de infrastructură rutieră, peste şase miliarde de lei, mai exact 6,62 miliarde de lei fără TVA şi în localitatea Meseş, va fi cel mai lung tunel din România, de aproximativ 2,89 kilometri”, a mai spus acesta.
Subiectul „echilibrului” în dezvoltarea infrastructurii
Ciolacu a subliniat și faptul că, în trecut, s-au acordat mai multe resurse zonelor din România care nu aveau niciun fel de autostradă, dar a subliniat și importanța echilibrului în dezvoltarea tuturor regiunilor.
„Cu prezenţa noastră astăzi aici am vrut să arătăm foarte clar că nici o zonă a României nu va fi lăsată în urmă. Dimpotrivă, toată politica a fost de a crea un echilibru”, a declarat premierul, adăugând că acest proiect va contribui semnificativ la îmbunătățirea mobilității în zona de vest a țării.
Detalii despre tronsonul Poarta Sălajului-Nușfalău
Tronsonul Poarta Sălajului-Nușfalău, în lungime de 41 de kilometri, va include 65 de viaducte, poduri și pasaje, cu o lungime totală de 13 kilometri.

În cadrul proiectului se va construi și tunelul Meseș, care va fi cel mai lung tunel rutier din România, având o lungime de 2,89 kilometri.
Acesta va traversa Meseșul, o zonă montană cunoscută pentru dificultățile de acces.
„Vorbim de cel mai mare contract din istorie, semnat de noi la Ministerul Transporturilor, 6,62 de miliarde de lei, 41 de kilometri, incluzând acest tunel de aproape trei kilometru, tunelul Meseş.
Putem spune în acest moment că de la Nădăşelu până la Nuşfalău s-a intrat în ultima fază cea de execuţie. De asemenea pot să spun că şi de la Suplacu de Barcău până la Biharia iarăşi am intrat în faza de execuţie.
Aceste tronsoane cu diferiţi constructori, mai ales în prima parte, de la Nădăşelu până la Poarta Sălajului, cele două loturi ale UMB-ului ar trebui să fie finalizate anul acesta. Şi sunt monitorizaţi foarte atent, sunt convins, aşa cum ne-a învăţat UMB-ul, că se va ţine de termene”, a precizat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, referindu-se la stadiul avansat al lucrărilor.

Faza de execuție și colaborarea cu constructorii
Ministrul Grindeanu a subliniat și experiențele pozitive cu firmele implicate în proiect, amintind de succesul anterior al acestor companii.
„Avem experienţe pozitive cu ambele companii. Una dintre ele a intrat pe final de contract pe lotul întâi de la drumul expres de la Craiova la Piteşti. Erau nişte domni care nu îşi făceau treaba, am reziliat şi a câştigat una din cele două companii, au terminat înainte de termen şi au făcut treaba foarte bine.
Cealaltă companie e partea de asociere de la metroul din Bucureşti şi de asemenea a câştigat toate cele patru loturi de la Sibiu la Făgăraş şi sunt în execuţie în acest moment şi mai au un lot foarte important pe care îl vor termina anul acesta, ultimul lot lipsă între Ploieşti şi Buzău, unde înaintează foarte bine şi vor fi finalizaţi şi acei 17-18 kilometri şi anul acesta”, a menționat ministrul.
Contractul a fost semnat cu asocierea de firme turcești Makyol Insaat Sanayi Turizm VE Ticaret AS și Ozaltin Insaat Ticaret VE Sanayi AS.
Detalii despre termenul de execuție
Contractul semnat joi include atât faza de proiectare, cât și execuția lucrărilor, iar termenul pentru finalizarea întregului tronson este de 78 de luni.
În acest interval, lucrările de construcție vor cuprinde atât secțiunea Poarta Sălajului-Zalău (15,14 kilometri), cât și secțiunea Zalău-Nușfalău (25,86 kilometri).
Tronsonul va asigura o conexiune mai rapidă între județele Sălaj și Cluj și va facilita accesul dinspre vest către centrul țării.
În afară de beneficiile evidente legate de îmbunătățirea mobilității, proiectul va contribui și la dezvoltarea economică a regiunii.
Realizarea acestui tronson va deschide noi oportunități economice și va sprijini creșterea turismului și comerțului în zonă. De asemenea, va facilita accesul la piețele internaționale din vestul Europei.
Investiții și impact pe termen lung
Proiectul este finanțat prin Programul Transport 2021-2027 și reprezintă o investiție majoră în infrastructura națională.
Contractul cu o valoare de 6,62 miliarde de lei fără TVA va contribui la consolidarea rețelei de autostrăzi din România, fiind un pas important pentru integrarea mai completă a țării în rețeaua europeană de transport.
În acest context, autoritățile române își reafirmă angajamentul de a îmbunătăți infrastructura rutieră a țării, oferind cetățenilor o rețea de drumuri moderne și eficiente.