Marcel Ciolacu susține că statul e interesat de recuperarea prejudiciilor, nu să-i arunce pe oameni după gratii
Premierul Marcel Ciolacu susține legea care permite evazioniștilor să evite închisoarea prin plata prejudiciului și a penalităților. Liderul PSD argumentează că această măsură este cerută și de către sistemul judiciar, care se confruntă în prezent cu o încărcătură mare de dosare cu impact redus.
În plus, consideră că prioritatea statului este recuperarea sumelor de bani, nu trimiterea oamenilor la închisoare.
Prim-ministrul a explicat şi cum românii care vor să se războiască cu statul pe acest subiect la tribunal vor ajunge să plătească, în loc de prejudiciu plus 15%, chiar şi suma prejudiciată plus încă o dată pe atât.
„Avem cea mai mare evaziune din Europa? Avem. 10% din PIB. Eu nu sunt un om rău, nu am făcut rău în viața mea. M-am uitat la cifre. Credeți că am făcut eu legea? Au făcut-o magistrații. ‘Suntem blocați cu dosare de evaziune de 5000 de euro, 10.000 de euro’. Ca să instrumentezi un astfel de dosar costă mai mult. Până recuperăm banii, că ne judecăm 7-9 ani de zile, sunt bani pierduți.
Au venit cei de la ANAF, constată că e evaziune de 10.000 de euro, dacă ți-o însușești plătești cu 15% în plus. Dacă spui că nu crezi, începe urmărirea penală, pe perioada până când ești trimis în judecată poți să plătești prejudiciul, plus 25%. Dacă ai fost trimis în judecată, plătești plus 50%. Vrei să te și judeci și vezi după un termen sau două că pierzi procesul, plătești plus 100%, plus penalitățile și dobânzile.
Care e interesul statului român, să bage oamenii la pușcărie? Fapta rămâne. Dacă te-am prins că ai repetat evaziunea, te duci la pușcărie pe procedură simplificată. În șase luni ești la pușcărie. Eu m-am uitat ce am recuperat din procese? Nimic. Legile sunt neclare, fiecare are câte o crăpătură.
Și a venit ANAF, au venit juriștii cu o propunere să intrăm… În toată Europa e același lucru. E campanie, iarăși începe că scăpăm penalii”, a declarat el duminică, pe 12 mai, la Antena 3 CNN.
Prevederile legii
Legea în cauză, care permite evazioniștilor să scape de răspundere penală dacă plătesc prejudiciul sub 1 milion de euro, a fost promulgată. Curtea Constituțională a respins sesizările făcute de partidele de opoziție în acest sens.
Actul normativ este menit să reglementeze și să stabilească măsuri pentru consolidarea capacității de combatere a evaziunii fiscale.
Conform legii, vor fi considerate infracțiuni de evaziune fiscală și vor fi sancționate cu închisoare între 3 și 10 ani, interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele acțiuni comise în scopul evitării îndeplinirii obligațiilor fiscale:
- evidențierea în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu sunt rezultatul unor operațiuni reale sau evidențierea altor operațiuni fictive;
- modificarea, distrugerea sau ascunderea actelor contabile, a memoriei aparatelor de taxare sau marcare electronică sau a altor mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice;
- menținerea unor evidențe contabile duble utilizând documente sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.
Aceeași pedeapsă se va aplica și pentru „folosirea de către contribuabil, cu rea-credinţă, a sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura, în vederea creării aparenţei de legalitate a unor operaţiuni fictive sau disimulării circuitului tranzacţional real al bunurilor/serviciilor; utilizarea de aparate de marcat electronice fiscale care nu sunt conectate la sistemul informatic naţional de supraveghere şi monitorizare a datelor fiscale, potrivit legii, sau alterarea aparatelor de marcat electronice fiscale pentru netransmiterea unor date fiscale sau transmiterea unor date fiscale nereale”.
Cei care fac evaziune sub 1 milion de euro pot scăpa de închisoare
În cazul acestui gen de infracțiuni, „dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 1.000.000 euro, prejudiciul majorat cu 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepseşte”. În această situație, autoritățile competente nu vor notifica autoritățile de urmărire penală.
Tot în cazul acestor infracțiuni, „dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate”. „Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceste condiţii este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amenda”.
„Dacă ulterior primului termen de judecată şi până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc cu o treime”, mai prevede legea.