Marcel Ciolacu a dat asigurări miercuri, 20 decembrie, cu privire la măsurile pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Proiectul a fost adoptat recent de Camera Deputaţilor.
Marcel Ciolacu prezintă măsurile de combatere a evaziunii fiscale
Premierul a subliniat că, în primul rând, nimeni nu va scăpa de închisoare. În al doilea rând, au fost introduse majorări până la 15 ani pentru evaziunea la TVA. S-a venit cu două amendamente de modificări, a subliniat Ciolacu.
Astfel, nu iese „nimeni din nicio închisoare, pentru că nicio lege nu este retroactivă”.
„Nu scapă nimeni de închisoare. În primul rând, nu iese nimeni din puşcărie. În al doilea rând, în proiectul meu şi al domnului preşedinte Nicolae Ciucă, nu ştiu dacă dumneavoastră ştiaţi, dar m-aş fi aşteptat ca presa să facă la momentul respectiv totuşi un caz din asta, DIICOT şi DNA nu mai aveau competenţe. DIICOT, care se ocupă de crimă organizată şi de grup infracţional organizat. Eu ştiu că, de obicei, la evaziune fiscală este un grup organizat.
Sunt mai multe, că nu poate unul singur să facă toată evaziunea. Cineva s-a ocupat în trecut, şi n-am auzit pe nimeni, n-am auzit presa spunând că DIICOT-ul nu mai are competenţe. Noi am introdus acele competenţe. Am introdus majorări până la 15 ani pentru evaziunea la TVA, lucru care este şi la nivelul Uniunii Europene. S-a venit cu două amendamente de modificări. Nu iese nimeni din nicio închisoare, pentru că nicio lege nu este retroactivă”, a declarat Marcel Ciolacu.
Dezincriminarea faptelor nu există
Premierul a subliniat și că dezincriminarea faptelor nu există. Astfel, persoana care încalcă legea de două ori „se duce la puşcărie”. Liderul social-democrat a ținut să sublinieze că nu este nici judecător, nici procuror, iar interesul lui nu este să bagă pe nimeni la închisoare. În schimb, interesul lui este să facă un buget sustenabil, a subliniat premierul.
„Dezincriminarea faptelor nu există. Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la puşcărie. Eu nu sunt nici judecător, nici procuror. Eu nu am fost iniţiatorul şi este un amendament venit de la grupurile parlamentare. Nu sunt nici judecător, nici procuror, nu mă interesează să bag pe nimeni la puşcărie, fiindcă eu nu mă ocup cu aşa ceva, ci responsabilitatea mea este aceea de a face un buget sustenabil. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să ni-i dea înapoi, cu toate majorările”, a completat premierul.
Declarația a venit după ce Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale.
Proiectul a fost iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Totodată, actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.
Conform noilor prevederi, va constitui infracţiune şi se va pedepsi cu închisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amendă nereţinerea impozitelor şi/sau contribuţiilor.
Simultan, vor constitui infracţiuni de evaziune fiscală şi se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi sau cu amenda următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:
- evidenţierea, în actele contabile, în factura electronică sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;
- alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv electronice;
- executarea de evidenţe contabile duble folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor, inclusiv cele electronice.