Marcel Ciolacu vorbește despre lista comună PSD-PNL pentru alegeri europarlamentare
Marcel Ciolacu aduce primele clarificări privind lista comună PSD – PNL. Potrivit premierului, dorința lui este ca ea să fie „deschisă” de o femeie care să candideze independent.
Drept urmare, se pare că lista comună PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare ar putea avea drept „cap de afiș” o femeie independentă, neafiliată niciunui dintre cele două partide ale Coaliției.
Miercuri dimineață, liderii PNL-PSD s-au întâlnit pentru a valida hotărârile luate în ceea ce privește comasarea alegerilor.
„Propunerea mea e ca lista de europarlamentare să fie deschisă de o femeie care să fie independentă de cele două partide”, a precizat Marcel Ciolacu.
Chestionat cu privire la posibilitatea ca Luminița Odobescu să fie cea care va deschide lista comună PSD-PNL, liderul PSD a menționat că încă nu s-a luat o decizie în privința persoanei care va fi plasată în fruntea listei.
Tot astăzi, și Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal, a confirmat scenariul listelor comune pentru scrutinul european.
„La europarlamentare am decis să mergem cu liste comune”, a declarat Ciucă, astăzi, la Parlament.
Alegerile prezidențiale ar putea avea loc în septembrie
Conducătorii Coaliției au stabilit, pe de o parte, să comaseze alegerile europarlamentare și locale. Totodată, lista comună PSD-PNL pentru europarlamentare va fi condusă de un candidat independent, care, speră Ciolacu, va fi o femeie.
În plus, există și posibilitatea ca alegerile prezidențiale să fie programate mai devreme, în luna septembrie.
După ședința de miercuri dimineață a Coaliției de guvernare, vicepreședintele PSD, Mihai Tudose, a afirmat că peste 60% dintre cetățenii români susțin comasarea alegerilor din acest an.
La ora 16:00, conducerile PSD și PNL se reunesc pentru a confirma strategia. Ulterior, la ora 19:00, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor susține o conferință de presă unde vor face anunțul oficial.
În momentul în care a fost chestionat cu privire la potențialele complicații asociate susținerii unei liste comune între PSD și PNL și implicațiile asupra campaniei pentru alegerile locale, inclusiv riscul unei sancțiuni din partea electoratului liberal, el a afirmat:
„Există acest risc pe care îl asumăm pentru un lucru foarte bine asumat: stabilitatea ţării şi a guvernării. (…)
Nu este vorba de a câştiga un partid sau altul, un primar sau un preşedinte de Consiliu judeţean, ci ce câştigă România prin stabilitate”, a explicat Ciucă.
Atunci când a fost întrebat despre diferențele dintre alegerea făcută în noiembrie, când PNL a optat pentru candidaturi individuale, și decizia actuală de a forma liste comune cu PSD, Ciucă a oferit următoarea clarificare:
„Absolut nimic. A ne duce mai departe această asumare, candidând cu proprii noştri candidaţi de primari pe liste proprii”, a adăugat Ciucă.
În legătură cu selecția candidaților, Nicolae Ciucă a indicat că acest proces „va mai dura”.