Marcel Ciolacu cere o Românie fără droguri. 6 noi substanțe, pe lista drogurilor de mare risc

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, pe 7 martie, o decizie extrem de importantă împotriva traficului de stupefiante. Mai exact, pe lista drogurilor de mare risc s-au introdus 6 noi substanțe.

6 noi substanțe introduse pe lista drogurilor de mare risc

Această măsură vine în completarea altor două legi aflate deja în vigoare, a mai spus Marcel Ciolacu. Prima este Legea Anastasia. Aceasta impune sancțiuni severe conducătorilor auto drogați implicați în accidente mortale.

A doua este Legea 2 Mai, recent trimisă spre promulgare, care interzice aplicarea pedepselor cu suspendare pentru traficanții de droguri.

„Azi luăm o decizie foarte importantă în lupta împotriva traficului de droguri. Este o măsură care se adaugă celor două legi esențiale: Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care conduc drogați și fac accidente mortale. Plus Legea 2 Mai, trimisă la promulgare zilele trecute, ce prevede că traficanții de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare.

Acum introducem pe lista drogurilor de mare risc 6 noi substanțe. Sunt așa-numitele droguri sintetice, extrem de periculoase. Îl rog pe dl vicepremier și ministru de Interne Predoiu să ne ofere mai multe detalii”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

De asemenea, se propune un nou sistem centralizat de achiziții publice în asistența medicală de urgență, a precizat Marcel Ciolacu.

„Aprobăm astăzi o măsură cu impact major în Sănătate. Propunem un nou sistem centralizat de achiziții publice în asistența medicală de urgență. Aici se cheltuie cel mai mult și aici vom obținem reduceri masive de costuri la produsele medicale.

Practic, tot ce economisim de la achiziții vom folosi pentru a motiva financiar personalul medical, conform celor convenite cu sindicatele de la Sanitas. Este vorba despre zonele suprasolicitate ale sistemului, atât din spitale, cât și din asistența socială”, a adăugat prim-ministrul.

Așadar, pe lista drogurilor de mare risc vor fi introduse așa-numitele droguri sintetice. Potrivit ministrului de Interne, Cătălin Predoiu, acestea sunt extrem de periculoase.

”Aceste substanțe sunt droguri de mare risc și vor fi incluse într-o anexă la lege.

A șaptea substanță este deja inclusă în control legislativ. În acest fel, aliniem legislația noastră la cea internațională și închidem cercul substanțelor de mare risc”, a declarat acesta.

Lista celor șase substanțe

1. ADB-BUTINACA este un compus cannabinoid sintetic ce se leagă de receptorii CB1 și CB2, exercitând o puternică acțiune asupra ambilor receptori, care sunt prezentați la suprafața celulelor în diverse regiuni ale sistemului nervos central.

„Utilizarea ADB-BUTINACA a fost raportată de mai multe ţări, din diferite regiuni, care au descris efectele nocive legate de utilizarea acesteia, raportând inclusiv decese și urgențe medicale cu alterarea stării de conştienţă, precum şi pierderi de cunoştinţă. În aceste cazuri, de obicei au fost implicate şi alte substanțe, cu toate acestea, o serie de decese au implicat doar ADB-BUTINACA”, se arată în expunerea de motive.

2. Alpha-PiHP (a-PiHP) este un izomer al a-PHP. Potrivit studiilor de laborator, „poate inhiba absorbția dopaminei şi a norepinefrinei într-o măsură mai puternică decât substanțele cu potențial cunoscut de abuz, inclusiv metcatinona, cocaina şi metamfetamina”.

Nu există studii controlate care să investigheze potențialul de abuz al a-PiHP la oameni. Dar cercetările realizate pe animale indică faptul că este un stimulent psihomotor cu efecte comparabile cu cele ale cocainei și ale metamfetaminei. Mai multe țări, din trei regiuni diferite, au raportat confiscări de a-PiHP, o substanță care a fost asociată cu diverse incidente grave și decese legate de consumul de droguri.

3. 2-methyl-AP-237 este „un analgezic opioid cu un debut rapid al acțiunii şi o potenţă şi efecte analgezice similare cu cele ale fentanilului”. La om, există un număr limitat de cercetări privind efectele acestei substanțe. Însă la animale se observă producerea unor efecte toxice acute caracteristice opioidelor. Printre acestea se numără euforia și alte efecte cu un risc ridicat de dependență, inclusiv depresie respiratorie.

„Au fost raportate capturi de 2-metil-AP-237 în mai multe țări din două regiuni. Au fost raportate o serie de decese în care a fost identificată substanţa 2-metil-AP- 237, adesea în combinație cu alte substanțe”, informează MAI.

Lista celor șase substanțe

4. În studiile efectuate pe animale, Etazene a prezentat „efecte agoniste complete”, cu caracteristici ce variază între efectele morfinei și cele ale fentanilului, însă „se leagă de receptorul μ-opioid cu o potență mai mare decât cea a morfinei”.

Nu au fost realizate studii privind consumul supravegheat la oameni. Este însă de așteptat să producă euforie și alte efecte cu un risc ridicat de dependență – aceste efecte fiind susținute și de autoevaluările online. Au fost raportate confiscări de etazene în mai multe țări din două regiuni și „au avut loc o serie de decese în care prezența etazenei a fost confirmată în urma analizelor și în care s-a considerat că aceasta a contribuit la producerea lor, deși în aceste cazuri au fost identificate și alte substanțe”.

5. Etonitazepyne este un agonist puternic și complet al receptorilor u-opioizi, iar cercetările efectuate pe animale au demonstrat că „produce efecte similare cu cele ale opioidelor precum morfina, fentanilul și isotonitazen, dar cu o putere mai mare”. Etonitazepyne este o substanță relativ nouă pe piața ilicită. Dar au fost înregistrate confiscări în mai multe țări din două regiuni și s-au raportat intoxicații fatale asociate cu această substanță. Numărul deceselor a crescut rapid într-un interval scurt de timp:

„S-a raportat că se administrează pe diferite căi, inclusiv prin inhalare, prizare și administrare orală. Etonitazepyne a fost identificat în medicamente falsificate, ceea ce sugerează că utilizarea sa poate fi uneori neintenţionată”.

6. Protonitazene este un analog chimic al metonitazenei și al etonitazenei. Cercetările efectuate pe animale au arătat că este mai potent decât morfina. Este o substanță recentă pe piața drogurilor ilegale. Există informații limitate despre aceasta, însă evaluările online indică prezența efectelor tipice opioidelor, inclusiv sedare și euforie.