Marcel Ciolacu a vizitat, vineri, 9 februarie, Șantierul Naval Constanța. Aici, el a făcut noi declarații despre alegerile din 2024 și despre o posibilă revenire la mandatul de 4 ani pentru funcția de președinte al României.
Marcel Ciolacu vrea scurtarea la 4 ani a mandatului președintelui României
Marcel Ciolacu a făcut, vineri, declarații în cadrul vizitei sale la Șantierul Naval Constanța. Aici, el a abordat inclusiv tema controversată a comasării alegerilor.
Vineri, Marcel Ciolacu a exprimat opinia că ar trebui să se reducă durata mandatului prezidențial de la 5 la 4 ani. În timpul vizitei, premierul a subliniat că vrea ca mandatul președintelui să fie „la fel ca al primarilor”.
Prim-ministrul a discutat cu conducerea șantierului și a făcut o tură la bordul unei nave din doc. După încheierea vizitei, Marcel Ciolacu a acordat declarații pe numeroase subiecte de interes.
Premierul a fost întrebat de jurnaliști dacă va sprijini propunerea UDMR din Parlament de a prelungi mandatul primarilor de la 4 la 5 ani. El a precizat că șansele ca o astfel de lege să fie adoptată în prezent sunt minime.
Într-o altă notă, Ciolacu a menționat și mandatul prevăzut de Constituție pentru președintele României. El și-a exprimat dorința de a-l reduce de la 5 la 4 ani. Astfel, liderul PSD ar propune o scurtare a perioadei de ședere la Palatul Cotroceni pentru șeful statului.
„Vă dați seama că nu poate să fie în aplicare în acest moment (n.r. proiectul UDMR). Părerea mea e că am putea mandatul președintelui să-l aducem la 4 ani, la fel ca al primarilor”, a declarat Marcel Ciolacu.
Traian Băsescu a fost primul preşedinte cu mandat de 5 ani
În țara noastră, mandatul prezidențial a fost de 4 ani. Ulterior, în 2003, acesta a fost prelungit la 5 ani prin modificarea Constituției. Traian Băsescu a fost primul președinte ales pentru un mandat de 5 ani, între 2004 și 2009. Înaintea lui Băsescu, Ion Iliescu, a avut un mandat de 4 ani, acoperind perioada 2000-2004.
UDMR a propus o inițiativă legislativă pentru modificarea duratei mandatelor aleșilor locali, sugerând prelungirea acestora de la patru la cinci ani.
Conform declarațiilor liderului senatorilor UDMR, Cseke Attila, propunerea partidului are ca obiectiv atât îmbunătățirea dezvoltării locale, cât și asigurarea stabilității politice.
Propunerea UDMR se concentrează pe mandatele viitoare ale aleșilor locali, după alegerile din acest an, fără a implica o prelungire a mandatelor celor deja în funcție.
Premierul anunță că luni se va lua o decizie despre comasarea alegerilor
Reporterii l-au abordat pe prim-ministru și în legătură cu una dintre cele mai fierbinți teme politice actuale: comasarea alegerilor. Marcel Ciolacu a confirmat că în următoarea zi lucrătoare, luni, vor fi organizate discuții cu colegii săi de la PNL pentru a dezbate acest subiect în continuare.
„Urmează ca luni să avem o întâlnire. Este posibil să avem o decizie concretă. Momentan nu avem o decizie”, a spus premierul cu privire la comasarea alegerilor.
Președintele PSD a precizat că sunt toate scenariile în acest moment pe masă. A mai afirmat că pe el îl interesează să vină în faţa românilor cu o coaliţie care pune accentul pe respectul pe cetățeni.
În plus, premierul vrea și stabilirea unor date fixe pentru toate alegerile.
„V-am spus şi săptămâna trecută vă spun şi acum, pe mine ca şi prim-ministru şi preşedinte de partid mă interesează să venim în faţa românilor cu o coaliţie care îi respectă pe români.
Să punem un calendar pentru toate alegerile, ca să nu mai fie aceste discuţii interminabile.
Când sunt alegerile alea, când se mută celelalte, acesta este calendarul, toată lumea se pregătește de alegeri democratic şi am dat drumul.
Sunt toate alegerile într-un singur an, nu s-a mai întâmplat niciodată”, a explicat Ciolacu.