Marcel Ciolacu, discuții la Bruxelles despre propunerea de comisar european și PNRR
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va pleca joi spre Bruxelles pentru o întâlnire importantă cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Vizita sa are ca scop discutarea unor subiecte majore legate de Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar și despre propunerea de comisar european din partea României.
Premierul a declarat că se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru a evalua stadiul implementării PNRR, alături de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministrul Finanțelor. Discuțiile vor include și analiza Cererii de Plată 3, care este legată de reformele din domeniul energetic și al transporturilor, în special privind conducerea companiilor de stat din aceste sectoare.
„Voi pleca după amiază la Bruxelles pentru întâlnirea de mâine cu președinta Comisiei Europene, dna Ursula von der LEYEN. Vom discuta despre stadiul îndeplinirii PNRR, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene și ministrul Finanțelor. Vom analiza și ultimele evoluții despre Cererea de Plată 3, concret situațiile legate de conducerile companiilor de stat din energie și transporturi. Evident, voi discuta cu doamna Președintă și despre portofoliul României în viitoarea Comisie Europeană.”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.
Un alt punct central pe agenda discuțiilor este noul portofoliu european pe care România dorește să îl obțină în cadrul Comisiei Europene. În acest sens, România ar viza un portofoliu economic important, mai exact portofoliul Bugetului Uniunii Europene.
Controverse privind nominalizarea comisarului european
Nominalizarea comisarului european din partea României a generat tensiuni politice între Partidul Social Democrat (PSD) și Partidul Național Liberal (PNL). Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a criticat abordarea PSD, afirmând că decizia nominalizării nu ar trebui să fie unilaterală, ci trebuie să reflecte interesele naționale și să fie rezultatul unui dialog deschis.
Ciucă a subliniat că maturitatea politică presupune o colaborare politică constructivă pentru binele României și a menționat că România, împreună cu alte câteva țări europene, nu a făcut încă o propunere oficială pentru funcția de comisar european, în ciuda cererilor repetate din partea Comisiei Europene.
Termenul limită impus de Comisia Europeană
Comisia Europeană a stabilit termenul limită pentru nominalizarea comisarilor europeni până pe 30 august 2024, încurajând țările membre să își finalizeze propunerile. Printre țările care au termen până la această dată se numără și România, alături de Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg și Portugalia.
Cipru a făcut deja propunerea oficială, nominalizându-l pe Costas Kadis. În România, numele europarlamentarului PSD Victor Negrescu a fost vehiculat ca o posibilă propunere, însă această sugestie a generat dezbateri intense între social-democrați și liberali.