Marcel Ciolacu, mesaj de comemorare a atacurilor de la 11 septembrie
Premierul Marcel Ciolacu a transmis luni un mesaj, la 22 de ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie din Statele Unite ale Americii. Șeful Executivului a spus că aceste evenimente sunt încă o amintire dureroasă.
La 11 septembrie 2001, SUA s-au confruntat cu mai multe atacuri teroriste. Acestea au vizat, printre altele, cele două turnuri World Trade Center.
„După 22 de ani, atacurile teroriste din 11 septembrie din Statele Unite ale Americii sunt încă o amintire dureroasă pentru familiile victimelor și pentru toți supraviețuitorii”, scrie pe X (fostă Twitter) Marcel Ciolacu.
La 11 septembrie 2001, SUA s-au confruntat cu patru atacuri teroriste. Acestea au vizat, prin deturnarea de avioane civile, cele două turnuri World Trade Center din New York, Pentagonul și clădirea Capitoliului, din Washington.
Numărul victimelor din cele patru atentate s-a ridicat la 2.978, cei mai mulți fiind în New York – 2.749.
Pe lângă numărul uriaș de morți și răniți, alte mii de oameni au murit în anii următori atentatelor. Decesele au fost cauzate de vaporii toxici degajați la prăbușirea Turnurilor Gemene
Gruparea teroristă responsabilă pentru atacurile din 11 septembrie 2001 a fost al-Qaida. Liderul acesteia, Osama bin Laden, a devenit cel mai căutat criminal al Statelor Unite al Americii. După o vânătoare ce a durat mai bine de zece ani, bin Laden a fost omorât de forțele americane.
Ziua Patrioților are loc la data de 11 septembrie a fiecărui an
Ziua Patrioților este recunoscută de legislația americană ca fiind ziua oficială de comemorare a acestor evenimente tragice. Totuși nu este o zi de sărbătoare legală. Birourile guvernamentale și publice, întreprinderile și școlile nu sunt închise în această zi, dar pot organiza evenimente speciale și programe de informare pentru a comemora această sărbătoare anuală.
Un proiect de lege pentru a face din 11 septembrie o zi de doliu național a fost introdus în Camera Reprezentanților a SUA la 25 octombrie 2001.
Mulți oameni păstrează un moment de reculegere la ora 8:46 EDT (ora de vară a Estului). Acest moment marchează ora la care primul avion a intrat în World Trade Center. Unele comunități, în special în zonele direct afectate de atentate, organizează slujbe religioase speciale sau întâlniri de rugăciune. Persoanele care au trăit personal evenimentele din 2001 sau care au pierdut persoane dragi în urma acestora, pot depune flori sau vizita monumentele comemorative.
De menționat că, în locul turnurilor World Trade Center a fost construită clădirea-turn „One World Trade Center” (1WTC). Aceasta deține în prezent recordul pentru cea mai înaltă clădire din Statele Unite (din mai 2013) şi a șasea ca înălțime la nivel global.