Guvernul Ciolacu vrea să aprofundeze Parteneriatul Strategic cu SUA
Marcel Ciolacu a reconfirmat miercuri, 28 iunie 2023, importanța Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, „pe care Guvernul României dorește să îl aprofundeze intensificând cooperarea pe toate palierele, de la zona de apărare și securitate până la componenta economică sau culturală”, fiind convins că „putem dezvolta toate aceste direcții și că volumul schimburilor comerciale dintre România și Statele Unite poate să depășească rapid pragul de cinci miliarde de dolari atins anul trecut.”
El a precizat, totodată, că Guvernul României va încuraja investițiile străine americane, existând un „amplu program de reforme care va asigura dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv și creșterea gradului de predictibilitate legislativă, în linie cu eforturile României de aderare la OCDE.”
„Așa cum Statele Unite este deseori descrisă ca fiind țara tuturor posibilităților, la fel și eu mă voi lupta pentru a oferi românilor toate oportunitățile pe care apartenența la comunitatea euro-atlantică o oferă pentru securitatea și dezvoltarea României.
Doresc să salut, pe această cale, rolul important al Statelor Unite în eforturile de întărire a Flancului Estic. Creșterea prezenței militare americane pe teritoriul României reprezintă o garanție a angajamentului Statelor Unite de a proteja fiecare centimetru de teritoriu aliat.
Suntem recunoscători partenerului nostru strategic pentru eforturile făcute și vă asigurăm că vom lua la nivelul guvernului toate măsurile necesare pentru facilitarea acestei prezențe atât de necesară țării noastre. Dincolo de asta, vom pune în continuare accent pe proiectele bilaterale fanion, precum cele din domeniul energiei, care pot asigura României un rol cheie în securitatea energetică a regiunii”, a declarat, miercuri, Marcel Ciolacu în cadrul unui discurs susținut la Ambasada SUA la București.
România va intra în Programul Visa Waiver
În cadrul acelui discurs, el a vorbit și despre construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă, de proiectul primei centrale SMR din regiune, pe baza unei tehnologii americane, despre cooperarea în domeniul energiei regenerabile și despre colaborarea în domeniul educaţiei, cercetării și culturii.
„România să intre în programul Visa Waiver se vor concretiza, această dimensiune fundamentală va cunoaște o dezvoltare exponențială. Doamnă Ambasador, vă spun, cât se poate de sincer și direct, că energia dumneavoastră, imprimată din primele zile ale mandatului din România, reprezintă o sursa de inspirație pentru mine. Și pentru asta, în numele Guvernului, vă mulțumesc și vă asigur că întotdeauna vom încerca să răspundem cu aceeași energie, pentru a impune un nou ritm parteneriatului nostru strategic”, a adăugat el.