Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că se poartă un dialog activ cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea identificării celor mai adecvate soluții.

Această declarație vine în contextul în care oficialii europeni consideră că nivelul impozitării pentru microîntreprinderi este prea redus.

Marcel Ciolacu a subliniat importanța dialogului cu reprezentanții Comisiei Europene în vederea identificării celor mai potrivite soluții în ceea ce privește impozitarea microîntreprinderilor.

Comisia Europeană, preocupată cu privire la nivelul redus al impozitării

În contextul în care oficialii europeni au exprimat preocupări cu privire la nivelul redus al impozitării pentru aceste întreprinderi, liderul PSD a evidențiat că discuțiile sunt fundamentale pentru găsirea unor răspunsuri adecvate.

Marcel Ciolacu a menționat că unele măsuri, inclusiv cele legate de impozitarea microîntreprinderilor, sunt incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Comisia Europeană
Comsia Europeană/ SURSA FOTO: Dreamstime

România riscă să piardă semnificative

Conform lui Ciolacu, neîndeplinirea acestor cerințe ar putea conduce la pierderea unor sume semnificative de fonduri europene.

„Toate aceste lucruri sunt trecute în PNRR nu de către Marcel Ciolacu. Sunt trecute de către Cîţu şi cu domnul Ghinea. Dânşii au semnat aceste lucruri în PNRR.

Că au uitat să vă anunţe şi pe dumneavoastră, fiindcă erau secrete ce au trecut în jalonul 206, asta este cu totul altceva”, a spus liderul PSD.

Marcel Ciolacu încearcă găsirea unei soluții

Ciolacu a precizat că se află într-un dialog cu Comisia. Alături de oficialii europeni se încercă găsirea de soluţii dintre cele mai bune. Conform acestuia, dacă nu ajungem la un acord, România riscă să piardă 500 de milioane euro pentru neîndeplinirea acestui jalon.

Aceste detalii au fost date de Marcel Ciolacu, într-o conferinţă de presă. Evenimentul s-a petrecut la Palatul Parlamentului și a avut loc la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.

Comisia Europeană a solicitat scăderea pragului la microîntreprinderi

Premierul a recunoscut necesitatea adoptării unor acțiuni adecvate pentru a răspunde îngrijorărilor Comisiei Europene. Acestea sunt necesare și pentru a evita eventuale consecințe negative în ceea ce privește îndeplinirea obiectivelor PNRR.

Potrivit informațiilor recente, Comisia Europeană a solicitat scăderea pragului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 50.000 de euro, începând chiar din acest an. Scopul acestei măsuri ar fi să sporească încasările la buget și să închidă posibilitățile de optimizare fiscală.

Cu toate acestea, autoritățile române se află în negocieri pentru a reduce pragul la microîntreprinderi treptat, dar nu din acest an. Mai multe detalii aici.