Marcel Ciolacu, mulțumit de cum au fost organizate alegerile europarlamentare și locale

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că alegerile europarlamentare și locale desfășurate duminică, 9 iunie 2024, au înregistrat mult mai puține incidente comparativ cu alte scrutine electorale, subliniind buna organizare a acestora.

Întrebat despre incidentele raportate la secțiile de votare, Ciolacu a afirmat că, din punct de vedere statistic, numărul acestora a fost considerabil mai mic.

„Dacă ne uităm la statistică, au fost mult mai puține de această dată”, a declarat premierul, subliniind că alegerile au fost organizate foarte bine din toate punctele de vedere.

Marcel Ciolacu a subliniat că, în comparație cu alte alegeri, actualele alegeri europarlamentare și locale au fost mai bine organizate și au înregistrat mai puține probleme.

„Din toate punctele de vedere se pare au fost foarte bine organizate alegerile”, a mai spus Ciolacu.

Premierul a votat la primele ore ale dimineții. La ieșirea de la urne el a declarat că a votat pentru performanță în administrație și pentru „o voce puternică și unită” în Parlamentul European.

Marcel Ciolacu a adăugat că votul său a fost și unul pentru investiții – „pentru autostrăzi, pentru școli, pentru spitale, pentru reindustrializarea României”.

Premierul a votat duminică la Școala Generală nr. 5 „Episcop Dianisie Romano” din municipiul Buzău.

Au fost făcute 1.181 de sesizări până la ora 20:00

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a raportat, până la ora 20:00, un total de 1.181 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de procesul electoral, dintre care 121 erau încă în curs de verificare. De asemenea, s-au înregistrat 34 de cazuri medicale.

În municipiul București, au fost raportate 65 de incidente legate de procesul electoral, din care 17 erau în curs de verificare. Important de menționat este că nu au fost înregistrate situații de urgență în încăperile unde s-a exercitat dreptul de vot.

„Au fost aplicate 361 de sancțiuni contravenționale – 186 de amenzi, de peste 200.000 de lei, și 175 de avertismente”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

De asemenea, au fost întocmite 294 de dosare penale cu privire la săvârșirea unor infracțiuni.