Premierul Marcel Ciolacu a declarat că niciun spital nu va rămâne fără bani de salarii și de medicamente. Acesta a mai precizat că până la rectificarea bugetară, astfel de fonduri vor fi asigurate prin Fondul de rezervă al Guvernului.
Spitalele vor avea suficienți bani pentru salarii și medicamente
Șeful Executivului a participat luni, pe data de 2 octombrie, la inaugurarea unui nou amfiteatru al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”.
În cadrul evenimentului, a fost întrebat despre faptul că spitalele „nu au bani nici măcar de medicamente” şi ar urma să intre în „incapacitate de plată” în luna octombrie.
„Am anticipat împreună cu ministrul de Finanţe şi cu ministrul Sănătăţii o astfel de situaţie. Mai mult, am aprobat în guvern procedura, până se va face rectificarea, cum se acoperă aceste cheltuieli, am făcut prin Fondul de rezervă al Guvernului.
În acest moment nu este un blocaj, nu mai speriaţi oamenii, lăsaţi-i. Spuneţi-mi ce manager şi îl sun imediat, să văd ce sumă… dacă vorbim ceva generic… În ceea ce priveşte Casa de Sănătate, ştiţi foarte bine că am venit şi am schimbat toată conducerea.
Mai ştiţi la fel de bine că am găsit 6 miliarde de lei acordate pe concediile medicale, ştiţi la fel de bine că am venit pe măsurile fiscale ca să plătească toată lumea CASS, 1,6 milioane de oameni nu plăteau CASS. Acele fonduri merg la Sănătate. Deci, cu alte cuvinte, am văzut şi probleme şi am şi intervenit şi nu a rămas până în acest moment niciun spital fără bani de salarii şi de medicamente. Cu certitudine, nu vor rămâne”, a declarat el.
Marcel Ciolacu vrea bani pentru medicina personalzată
Tot luni, Marcel Ciolacu a vizitat Centrul de Cercetări Avansate pentru Materiale, Produse şi Procese Inovative-CAMPUS, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti. Vizita a fost în contextul începerii anului universitar.
Șeful Executivului a declarat că trebuie aduse modificări la legea offset în industria de apărare. Asta, așa încât teatrele de operaţii, după anumite incidente, să poată beneficia de medicină personalizată.
El este de părere că ar fi foarte bine să existe o colaborare în acest sens între Ministerul Apărării, universităţi și Spitalul Militar. Ciolacu a spus că pot fi direcționați bani care rezultă din înzestrarea cu armament a armatei spre cercetare și mai ales în zona medicinei personalizate.
„Am vrut astăzi, ţinând cont că se deschide anul universitar, să vin pentru că Politehnica are peste 200 de ani de istorie şi am vrut să merg la un laborator de cercetare, în primul şi în primul rând, pe medicină personalizată cu echipamente şi unice pe care le au în dotare, cu echipă şi tânără şi cu experienţă, ceea ce conferă o perspectivă şi de viitor”, a afirmat Marcel Ciolacu.
Modificări la legea offset-ului
Premierul a mai precizat că va vedea ce modificări pot fi făcute la legea offset-ului. El și-ar dori ca teatrele de operaţii, după anumite incidente, să poată beneficia de medicină personalizată. Marcel Ciolacu a mai spus că ar fi bună o colaborare în acest sens între universităţi, Ministerul Apărării şi Spitalul Militar.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a depus la Parlament un proiect privind reglementarea contractelor compensatorii. În perspectiva achiziţionării de echipamente şi tehnică militară pentru dotarea Armatei române. În conformitate cu Strategia Naţională de Apărare şi deciziile succesive ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).