Marcel Ciolacu, mesaj după intrarea României oficial în Schengen
Premierul Marcel Ciolacu și președintele Senatului, Nicolae Ciucă, au comentat decizia Consiliului Uniunii Europene cu privire la aplicarea acquis-ului Schengen în România și Bulgaria.
Aceștia au subliniat că aceasta reprezintă o promisiune îndeplinită, rezultatul colaborării tuturor părților implicate în proces.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă seară, pe Facebook, că au fost respectate promisiunile și s-a realizat oficial: începând cu luna martie, granițele aeriene și maritime vor fi eliminate, iar România va emite vize Schengen.
El a menționat că, după 13 ani de eșecuri și umilințe, Guvernul pe care-l conduce a demarat un proces ireversibil, adăugând că eforturile vor continua și în anul viitor pentru a finaliza definitiv acest proces.
”Am promis, am făcut! Acum este oficial: din martie, se ridică graniţele aeriene şi maritime şi vom putea emite vize Schengen. După 13 ani de eşecuri şi umilinţe, acest Guvern a pornit un proces care de astăzi este ireversibil. Anul viitor vom continua eforturile pentru a închide definitiv acest proces”, a scris, sâmbătă seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.
Admiterea României în Spaţiul Schengen, o promisiune îndeplinită
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a exprimat aprecierea sa, menționând că admiterea României în Spațiul Schengen reprezintă îndeplinirea unei promisiuni.
Liderul PNL a menționat pe Facebook că, având în vedere importanța acestui obiectiv național după integrarea în Uniunea Europeană și NATO, partidul a depus eforturi continue pentru realizarea proiectului Schengen.
Toți miniștrii liberali ai Afacerilor Interne, ai Justiției și ai Afacerilor Externe din perioada 2019 până în prezent au avut ca prioritate dosarul Schengen.
Acordul privind eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime este o etapă semnificativă, iar PNL va continua să lucreze în 2024 pentru succesul complet, inclusiv pentru aderarea la Spațiul Schengen și eliminarea controalelor la frontierele terestre.
Totodată, se vor întreprinde măsuri pentru consolidarea controlului la frontiere și aplicarea, așa cum se întâmplă și acum, a Regulamentului Dublin.
”Fiind vorba despre cel mai important obiectiv de ţară după integrarea în Uniunea Europeană şi în NATO, PNL a lucrat continuu pentru atingerea acestui proiect de ţară. Toţi miniştrii liberali ai Afacerilor Interne, ai Justiţiei şi ai Afacerilor Externe din 2019 până azi au făcut din dosarul Schengen o prioritate.
Acordul pentru ridicarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime este o etapă foarte importantă şi vom continua, în 2024, să lucrăm pentru un succes deplin, reprezentat de intrarea în Spaţiul Schengen şi cu graniţele terestre. De asemenea, vom lua măsuri de consolidare a controlului la frontiere şi vom aplica, la fel ca şi în prezent, Regulamentul Dublin”, a scris, la rândul său, pe Facebook, liderul PNL.
Eforturile comune ale tuturor
Nicolae Ciucă afirmă că reușita în acest proiect de țară a fost posibilă datorită eforturilor comune ale tuturor celor implicați.
Nicolae Ciucă a transmis mulțumiri:
- președintelui Klaus Iohannis pentru implicare
- reprezentanților ministerelor Afacerilor Interne și Justiției
- Guvernului României în ansamblu
El a apreciat eforturile lor în îndeplinirea celor mai exigente criterii tehnice ale dosarului Schengen.
De asemenea, el a exprimat recunoștință față de:
- Ministerul Afacerilor Externe
- Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană
- ambasada română de la Viena pentru negocierile desfășurate prin canale diplomatice.
”Mulţumesc preşedintelui Klaus Iohannis pentru implicare, reprezentanţilor ministerelor Afacerilor Interne şi Justiţiei, cât şi Guvernului României în ansamblu pentru toate eforturile depuse în satisfacerea celor mai exigente criterii tehnice ale acestui dosar. De asemenea, adresez mulţumiri Ministerului Afacerilor Externe, Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană precum şi ambasadei române de la Viena pentru negocierile pe canale diplomatice”, a mai transmis preşedintele Senatului.
Sâmbătă seară, MAI a informat că Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen în România și în Bulgaria a fost adoptată.
Conform acestei decizii a Consiliului UE, acquis-ul comunitar Schengen va fi aplicat la:
- frontierele aeriene
- frontierele navale ale României