Marcel Ciolacu: „Nu am simțit nicio influență a serviciilor în alegerile din România”

Marcel Ciolacu, steagul României

SURSA FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Marcel Ciolacu afirmă că „nu a simțit nicio influență” a serviciilor de informații în alegerile din România. În același timp, admite că există un război hibrid orchestrat de Rusia, dar subliniază că impactul acestuia este mult mai puternic în Republica Moldova.

Marcel Ciolacu, despre implicarea forțelor externe în alegerile din România

Premierul Marcel Ciolacu a răspuns la întrebarea privind posibila implicare a forțelor externe în alegerile din România, afirmând că, deși există un război hibrid din partea Rusiei, acesta afectează mai intens Republica Moldova. „Cea cu serviciile, chiar vă spun cu toată sinceritatea, eu nu am simțit o influență”, a declarat Ciolacu, candidatul PSD la președinție.

„Un război hibrid din partea Rusiei este. Dar este mai pregnant în Republica Moldova, sunt mai interesaţi, în primul rând în Republica Moldova, plus că în  Republica Moldova, după atâţia zeci de ani de ocupaţie, se vorbeşte limba rusă, există mass media în limba rusă, nu numai în limba română şi au penetrat mai mult. Republica Moldova este sub un război hibrid în acest moment, dar există şi în discuţiile cu Brexitul Mari Britanii unde a fost o implicate, independenţa Scoţiei, ce s-a întâmplat în Spania, există, la nivel global”, a subliniat Ciolacu într-un interviu pentru Antena 3.

Războiul hibrid în România

Războiul hibrid, o formă modernă de conflict ce îmbină mijloacele militare convenționale cu tehnici de destabilizare subtilă – cibernetice, economice și psihologice – prezintă o amenințare deosebit de complexă pentru orice stat. Într-un context geopolitic complex, la granița de est a Europei, țara se află sub presiuni constante. Această formă de a se duce un război nu se desfășoară pe câmpul de luptă tradițional, ci se strecoară în instituții, în infrastructura digitală, în economia națională și, mai periculos, în mințile oamenilor și la nivel de percepție publică.

Efectele războiului hibrid nu sunt evidente imediat, dar în timp, ele slăbesc fundația stabilității și subminează încrederea în instituțiile statului. România, ca și alte națiuni, depune eforturi susținute pentru a se apăra împotriva acestor atacuri subtile, dar extrem de periculoase. Atenția nu se îndreaptă doar spre desfășurarea de trupe, ci și spre amenințările invizibile – viruși cibernetici care acționează din umbră, propagandă ce subminează unitatea socială și jocuri geopolitice care schimbă peisajul global în moduri menite să destabilizeze.

Întrebat dacă, în opinia sa, există alte forţe decât cele ale Federaţiei Ruse care să se implice în alegerile din România, Ciolacu a răspuns: ”Nu am simţit” .

„Iar cea cu serviciile, chiar vă spun cu toată sinceritatea eu nu am simţit o influenţă. Aaa, doresc unii să lase impresia că sunt mai influenţi…”, a mai adăugat liderul PSD.

România face pași hotărâți pentru a contracara amenințările complexe ale războiului hibrid. Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a evaluat și aprobat Planul Național de Implementare a Pactului Civil privind Politica de Securitate și Apărare Comună (PSAC), întărind astfel securitatea națională și reafirmând angajamentele noastre în cadrul Uniunii Europene.