Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, intervine şi el în scandalul provocat luni de către liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, care a ameninţat cu ieşirea maghiarilor de la guvernare.
Ce se întâmplă cu UDMR la nivelul coaliţiei de guvernare?
Comentând posibila luare a Ministerului Mediului de la UDMR, aşa cum acuză Csoma Botond, preşedintele social-democraţilor a declarat că protocolul semnat între partidele ce alcătuiesc coaliţia de guvernare va fi respectat şi că acest protocol nu a suferit încă nicio modificare.
„Nu ştiu ce se întâmplă în spaţiul public. Eu spun, ca şi copreşedinte al acestei coaliţii, că avem un protocol.
Eu altă discuţie nu am. Vom respecta acest protocol. Momentan acest protocol nu este modificat”, a fost poziţia tranşantă a lui Marcel Ciolacu, referitor la acuzaţiile venite din partea UDMR.
Marcel Ciolacu insistă pentru respectarea protocolului
Mai mult, preşedintele PSD spune că nu a existat „oficial” nicio discuţie ca PNL să preia Ministerul Mediului de la UDMR. El a adăugat că preferă să ducă lucrurile la capăt cu oamenii cu care a pornit la drum.
„Sunt discuţiile între liderii coaliţiei şi cu toţii am constatat că de fapt avem un protocol pe care îl respectăm.
Eu de obicei cu oamenii cu care pornesc la un drum aş prefera să continui acest drum şi să duc lucrurile la capăt”, a afirmat Marcel Ciolacu, adăugând că nu are de gând să facă rabat de la acest principiu.
Cât despre rotaţia premierilor, preşedintele PSD a confirmat că aceasta „se va face până la sfârşitul lunii mai”. Întotdeauna mai pot fi negocieri, însă există un protocol semnat în acest sens, a spus Ciolacu.
Un răspuns ferm pentru maghiari şi din partea UDMR
Tot marţi, 9 mai, o replică pentru UDMR a venit şi din partea purtătorului de cuvânt al liberalilor, Ionuţ Stroe. Acesta a subliniat clar că PNL nu are nicio intenţie să preia Ministerului Mediului.
„PNL nu-și dorește a lua UDMR-ului această poziție. Noi am spus-o foarte clar, ne dorim continuitate în ceea ce privește guvernarea, în actuala ecuație politică și coaliție. Pe cale de consecință, ne dorim UDMR alături și vă spun sincer că sub nicio formă și pe nicio cale, nu li s-a cerut să cedeze vreun portofoliu. (…)
Dacă UDMR decide într-un mod sau altul, asta este o chestiune care îi privește în mod direct. Noi am spus-o foarte clar, sub nicio formă și pe nicio cale nu li s-a cerut să iasă sau să cedeze vreun portofoliu și ne-am dori să continuăm în actuala formulă politică.
Dacă dânși decid altceva, asta este o chestiune care îi privește în mod direct.
V-am spus, impresia mea este că, lansate public, nu în interiorul coaliției, chestiuni de genul acesta pot fi și un fel de tactică de a pregăti viitoare negocieri care nu au avut loc, apropo de portofolii și de cum va evolua Guvernul din luna Iunie încolo”, a afirmat reprezentantul PNL.