Marcel Ciolacu, supărat pe ministrul Energiei
Critici din partea premierului Marcel Ciolacu la adresa ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Şeful Guvernului a precizat marţi, 16 iulie, că atunci când ai fonduri europene de miliarde de euro pentru investiții în energie verde, ar trebui să te consulți cu specialiștii și să faci calcule despre capacitatea instalată proiectată, estimând producția anuală a României și perioada necesară pentru finalizarea acestor proiecte.
„Eu vă spun cinstit: nu e suficient să fi ministru sau prim-ministru. Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde îți strângi specialiștii și faci niște calcule despre ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât ajung la maturitate aceste proiecte…”, a declarat el.
Premierul a mai spus că în administrație, cel mai frică îi este de hărnicia prostului. Marcel Ciolacu a punctat că deși suntem primii din Europa în ceea ce privește energia verde, nu avem o zonă de stocare a acesteia.
„Am ajuns pe energie verde să fim printre fruntașii producători din Europa. Păi măi domn ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin fondul de modernizare, mintea ta n-a putut gândi că-ți trebuie zonă de stocare?
Și că România are o interconectare mare la nivel european și că vei produce când va fi vânt și sore mai mult de cât consumi? (…) Când a fost nevoie să avem o vizuune clară de dezvoltare nu ne-a dus capul. Eu am mai spus: cel mai rău în administrație cel mai mult mi-e frică de de hărnicia prostului”, a explicat acesta.
Facturile la energie s-ar putea dubla anul viitor
Amintim că facturile la energie ar putea să se dubleze anul viitor. Conform estimărilor Asociației Furnizorilor de Energie, cei mai afectați vor fi cei aproape de 5 milioane de consumatori casnici care utilizează mai puțin de 100 kWh și care în prezent plătesc doar 0,68 lei/kWh. Potrivit acestor calcule, începând din 2025, facturile acestora ar urma să se dubleze.
În consecință, românii ar urma să suporte o majorare de cel puțin 30 de lei în facturile lor, începând din luna aprilie a anului viitor.
Ministerul Energiei recunoaște posibilitatea unei creșteri a prețurilor, dar subliniază că este în curs de elaborare o schemă de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În același timp, ceilalți cetățeni vor fi expuși prețurilor reale ale pieței energetice.
Pe 15 iulie, România a importat energie la un cost de 207 euro/MWh, ceea ce reprezintă de patru ori mai mult decât în Franța și de zece ori mai mult decât în Norvegia, situându-se astfel printre cele mai ridicate prețuri de import din Europa.
Absența contractelor pe termen lung și scăderea producției interne din surse regenerabile în perioadele de caniculă sunt explicațiile pentru necesitatea importului de energie la prețuri mai ridicate de pe o zi pe alta. Mai multe puteți citi aici.