PNL ar vrea mărirea taxelor pentru micșorarea deficitului bugetar, însă PSD nu este de acord, Premierul Marcel Ciolacu le răspunde că este exclus așa ceva.
Liberalii doresc majorarea taxelor. Premierul Marcel Ciolacu: „Exclus”
PSD și PNL sunt din nou divergente, de această dată pe tema măsurilor necesare pentru a controla deficitul bugetar. Premierul Marcel Ciolacu exclude din start o eventuală majorare a taxelor. Conform liderului PNL, Nicolae Ciucă, reducerea deficitului poate fi atinsă printr-o echilibrare între creșterea veniturilor din colectări și reducerea cheltuielilor. Aceasta ar putea implica o creștere a taxelor, aspect cu care social-democrații, partenerii de coaliție, nu sunt de acord.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat că România ar putea încheia anul cu un deficit de aproximativ 7%, în contextul în care Comisia Europeană ne solicită să ne încadrăm într-un deficit bugetar de până la 3%.
”Vedem că există o estimare care ne duce pe finalul anului cu un deficit aproape de 6,8, – 6,9 şi este un deficit pe care nu putem să îl ducem mai departe. În primul rând, pentru că noi trebuie să fim conştienţi că trebuie să facem în aşa fel încât să îl scădem la nivelul de 3%”, a declarat Nicolae Ciucă, la Digi24.
Liberalii doresc să reducă rapid deficitul prin accelerarea creșterii veniturilor, ceea ce ar putea implica o creștere a taxelor. În schimb, PSD consideră un scenariu care să nu supună cetățenii unei povări suplimentare. Social-democrații pledează pentru negocierea cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un deficit sub 3%, într-un mod etapizat, bazat pe dezvoltarea economică și creșterea PIB-ului.
”Nu este deloc uşor, trebuie gestionat totul la bănuţ, la virgulă, altfel nu merge. (…) toată această chestiune trebuia să fie, trebuie să fie gestionată în aşa fel încât creşterea colectărilor să se alinieze cu scăderea cheltuielilor bugetare şi este absolut necesar ca la nivelul Guvernului să revenim cu acele măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, altfel nu putem să gestionăm partea aceasta de echilibru fiscal bugetar şi, totodată, pe ceea ce înseamnă recuperarea TVA-ului, pentru că avem un gap de TVA de 35 de miliarde de lei. Au fost propuse nişte măsuri. Ştiţi foarte bine discuţiile legate de măsura pe e-TVA, ea trebuia să fie oarecum discutată înainte cu mediul de afaceri”, a mai declarat Nicolae Ciucă.
Nu se mărește TVA
Premierul Marcel Ciolacu a respins categoric speculațiile privind o posibilă majorare a TVA-ului în 2025, subliniind că o astfel de măsură ar avea un impact uniform asupra tuturor românilor, fără a ține cont de nivelul veniturilor. Într-o întâlnire cu antreprenorii, premierul a declarat ferm că o asemenea inițiativă este exclusă.
„Aud de măriri de TVA. Este exclus așa ceva. Este cea mai simplă abordare pe care o poate avea un guvern, astfel încât să împartă o povară, indiferent de ce venituri ai. Nu cred că România își permite anul viitor să aibă măriri de taxe și impozite.”
Premierul Marcel Ciolacu a argumentat ferm împotriva unei creșteri a TVA-ului, subliniind că o astfel de măsură ar intensifica inechitățile sociale și ar accentua discrepanțele dintre categoriile cu venituri mici și cele cu venituri mari. El a subliniat importanța unei analize atente și a menționat că reforma fiscală rămâne pe agendă pentru a adresa excepțiile existente în sistem.
În timpul mandatului său, premierul a evidențiat o creștere constantă a nivelului de trai al românilor, cu salariul mediu depășind pragul de 1.000 de euro lunar, iar salariul minim fiind recent majorat. De asemenea, reforma în sectorul pensiilor va aduce noi majorări începând cu 1 septembrie.
În plus, sub conducerea sa, România a experimentat o perioadă de investiții semnificative, marcând o tranziție către o creștere economică bazată pe investiții, nu doar pe consum.