Marcel Ciolacu, despre reforma fiscală și digitalizarea ANAF

Premierul Marcel Ciolacu a abordat subiectul reformei fiscale în România, punând un accent deosebit pe digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). El a subliniat că, în contextul actual, evaziunea fiscală din România este cea mai mare din Uniunea Europeană, un aspect pe care îl consideră inacceptabil la 34 de ani după Revoluție.

Ciolacu a evidențiat că instrumente moderne, cum ar fi inteligența artificială, ar putea fi utilizate pentru a îmbunătăți eficiența și transparența sistemului fiscal.

Șeful Executivului a declarat că, deși este un an electoral, nu va renunța la implementarea reformei fiscale, chiar dacă aceasta nu aduce voturi, ci dimpotrivă, poate provoca nemulțumiri. Premierul a evidențiat necesitatea modernizării și eficientizării sistemului de contabilitate din cadrul ANAF, pentru a înlocui practicile vechi și ineficiente.

„Eu nu pot să accept după 30 de ani că nu se poate face nimic în România. Nu este totul perfect, dar am adus cele mai mari companii în România. Eu nu pot să vin să îmi bat joc de țară, când de 30 de ani nu s-a făcut nimic. Eu nu pot să accept că la ANAF, printr-o selecție aleatorie, să iau mapa și să merg să-l controlez pe Ciutacu.

Nu putem să ne dorim reforme, iar când mi le asum, într-un an electoral, să mă bateți cu roșii. Eu vreau să fac bine României. Sistemul de contabilitate se schimbă, avem Inteligență Artificială, contabilitatea se schimbă total. Categoric că pe alocuri s-a exagerat. Au venit din piață anumite cereri, am luat și am modificat, dar nu îmi cereți să fiu comod pentru că e an electoral”, a declarat Ciolacu la România TV.

anaf
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Critici privind sistemul actual

Premierul Marcel Ciolacu a criticat situația actuală, în care controalele fiscale sunt realizate aleatoriu, sugerând că un sistem modernizat ar putea preveni astfel de practici. De asemenea, el a subliniat că România nu poate aspira să se alăture grupului select al țărilor dezvoltate dacă rămâne la un nivel empiric de gestionare fiscală. Ciolacu a reiterat că va continua să susțină schimbările necesare pentru a combate corupția și ineficiența din sistem.

„Nu putem să vrem în cercul select al țărilor dezvoltate, dar să rămânem la nivelul empiric cu caiet, ca în Rusia. Stăm de 30 de ani și găsim scuze. Nu pot, dați-mă afară, dar eu nu o să stau neputincios și să rămân opac la orice schimbare, ca sistemul să rămână învechit și corupt. (…)

Eu când m-am dus la ANAF prima dată ca premier și am văzut că sunt pe caiete și cu cutii pe holuri… O să se termine cu asta, lăsați-i să-și facă treaba. De un an de zile lucrăm la asta, eu zic că până la sfârșitul anului se va rezolva”, a mai spus Ciolacu.

Pe lângă reforma fiscală, Marcel Ciolacu a vorbit și despre proiectele de infrastructură în derulare, menționând 750 de kilometri de autostradă în construcție, un record pentru România. El a lăudat implicarea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în proiectul de reabilitare a Văii Oltului, care se așteaptă să fie finalizat înainte de termen.

Stabilitatea economică și măsuri sociale

Marcel Ciolacu a evidențiat indexarea pensiilor cu 13%, în conformitate cu rata inflației, și a subliniat că a refuzat propunerile de majorare a TVA-ului, optând în schimb pentru eliminarea unor facilități.

El a subliniat necesitatea unor decizii economice informate și a anunțat programe de susținere a industriei, în contextul scăderii zonei industriale din ultimii ani.

„Mă uitam pe cifre cu Boloș și ne uitam cum funcționează parametrii economici. Zona industrială a avut o scădere în ultimii ani, așa că vom veni cu programe pentru a susține industria. Așa se iau deciziile, cu informații, în timp real”, a mai declarat premierul.