Marcel Ciolacu nu s-a speriat de anunțul lui Rafila. Liderul PSD îl sfătuiește pe ministrul Sănătății să schimbe echipa de comunicare
Ministrul Sănătății anunța luni, 8 august, că persoanele sub 40 de ani ar trebui să se grăbească la medicul de familie pentru a putea primi rețeta cu care vor achiziționa pastilele de iod. Declarațiile acestuia au provocat panică printre români, care au mers imediat la medic.
La o zi distanță de aceste declarații, liderul social-democrat a precizat că spusele lui Alexandru Rafila nu au fost prezentat cum trebuie și nici nu au argumentate. Totuși, Marcel Ciolacu spune că nu s-a speriat de declarațiile oficialului din sănătate.
„Nu (nu m-a panicat anunțul ministrului Sănătății n.r.). Nu a fost bine prezentat și argumentat… a ieșit cu un anunț de prevenție, nu a fost de rea intenție”, spune liderul PSD.
Echipa de comunicare de la MS trebuie schimbată
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu i-a recomandat lui Alexandru Rafila să schimbe echipa de comunicare.
„Trebuie să lucreze mai bine cu echipa de comunicare de la minister sau să o schimbe”, mai spune liderul PSD.
Alexandru Rafila, detalii despre iodura de potasiu
Alexandru Rafila a explicat însă că aceste pastile nu trebuie administrate preventiv, ci doar în cazul unei catastrofe nucleare.
„Pastilele cu iod nu trebuie luate în mod preventiv, ci trebuie administrate doar daca apare un incident nuclear care duce la o ameninţare legată de creştere a radioactivitatii. Persoanele de până în 40 de ani se pot prezenta la medicul de familie, fie ca sunt asigurați sau nu, acolo primesc o rețeta simplă, iar cu acea rețeta se duc la farmacie, de unde îşi ridica pastilele pe care le păstrează la domiciliu”, a declarat ministrul Sănătăţii la România TV.
De asemenea, Alexandru Rafila a precizat și care este motivul pentru care aceste pastile sunt recomandate doar persoanelor cu vârsta până în 40 de ani. În plus ministrul a spus și cum se administrează acestea în funcție de vârstă, precizând că el, de exemplu, nu se califică pentru a primi.
„Nici eu nu mă calific pentru administrarea iodurii de potasiu şi nici nu o să o iau, indiferent de situaţie. Așa scrie în prospectul medicamentului. Explicația este simplă, după vârsta de 40 de ani beneficiile administrării iodurii de potasiu sunt minime. După vârsta de 40 de ani administrarea acestor pastile nu aduce beneficii, ci mai degrabă există un risc de hipotiroidie, din cauza asta există aceasta recomandare de pana la 40 de ani.
Noi am început de o lună și jumătate această campanie. Foarte puțini dintre cetățeni au făcut acest lucru. Prefer să adoptăm un comportament responsabil, preventiv, pentru ca în cazul unei crize timpul va fi foarte scurt şi se creează panică. Prefer o variantă în care lumea face din timp rezerve la domiciliu și în caz de nevoie se administrează aceste pastile.
Cetățeanul nu trebuie să plătească nimic, ele sunt gratuite. Costul de producție acoperit de Guvern este sub un leu. În funcție de vârstă se iau maximum 2 pastile pentru o persoană adultă, un copil va lua o fracțiune de pastilă, pastilele se iau o singură dată”, a mai spus ministrul Sănătăţii.