Premierul Marcel Ciolacu consideră că Armata Română are alte urgențe decât achiziția de submarine. Birourile permanente reunite al Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat aprobare prealabilă, în luna mai, pentru achiziția de submarine.
Marcel Ciolacu nu vrea submarine pentru Armată
Premierul Marcel Ciolacu nu este de acord cu achiziția de submarine pentru MApN. Șeful Executivului nu crede că programul de achiziţionare a unor submarine trebuie să fie o prioritate. El consideră că urgenţele MApN sunt „cu totul altele în acest moment”.
„Eu, ca şi parlamentar, nu neapărat ca şi prim-ministru, eu nu cred că programul cu submarinele e ceea ce trebuie României. (…) Am spus-o şi în Guvern, ca prim-ministru. Și o spun ca parlamentar. (…) Nu sunt bipolar. N-am nicio problemă. Eu v-am spus că în acest moment eu nu sunt de acord cu acea cheltuială. Cred că urgenţele Ministerului Apărării Naţionale sunt cu totul altele în acest moment”, a precizat Ciolacu la România TV.
Ciolacu a menţionat că susţine alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare.
„Îmi asum total cheltuiala de 2,5% din PIB. Și trebuie susţinută şi e convenită cu partenerul strategic.(…) Când dormi liniştit că eşti membru NATO şi membru al Uniunii Europene şi nu ai războaie, cu ce se întâmplă în Ucraina sau în Orientul Mijlociu, eu cred că nu contează banii”, a adăugat premierul.
În 18 mai, deputaţii şi senatorii au dat aprobare prealabilă pentru iniţierea procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţie. Acestea sunt aferente unor programe de înzestrare, între care şi achiziţia unor submarine.
România va continua să prioritizeze înzestrarea armatei
Președintele Klaus Iohannis a precizat că România va continua să acorde „o atenţie deosebită” şi înzestrării armatei cu echipamente de luptă şi de protecţie moderne.
„Începând cu acest an, alocăm 2,5% din PIB Apărării. Iar cel puţin 20% din acest buget va fi destinat în continuare înzestrării forţelor armate. Această bază solidă ne va permite să derulăm o serie de programe de modernizare a echipamentelor existente. Și de înzestrare cu altele moderne. Printre care: avioane multirol, sisteme şi echipamente moderne defensive, sisteme radar, precum şi echipamente de protecţie individuală şi colectivă”, a afirmat șeful statului.
Iohannis a adăugat că în prezent, prin apartenenţa la NATO şi la Parteneriatul Strategic cu Statele Unite, „România beneficiază de cele mai solide garanţii de securitate din istorie”.
„Suntem hotărâţi să apărăm valorile democraţiei şi suntem pe deplin angajaţi în eforturile de consolidare a securităţii şi a stabilităţii regionale, europene şi euroatlantice. Vom continua să fim un partener credibil şi predictibil în cadrul NATO şi al Uniunii Europene, un pilon de stabilitate în Estul Europei şi un important furnizor de securitate în regiunea Mării Negre”, a declarat el.