Noi măsuri pentru recuperarea arieratelor

Potrivit lui Marcel Ciolacu, datoriile către stat se ridică în prezent la 8% din PIB, iar recuperarea acestora ar putea contribui la soluționarea crizei deficitului bugetar.

Printre măsurile propuse, se numără iertarea dobânzilor și a altor accesorii pentru cei care achită principalul datoriei. De asemenea, datoriile restante vor putea fi plătite în rate, oferind astfel o opțiune de eșalonare a plăților.

„Avem arierate (plăți restante care trebuie făcute către stat) de 180 de miliarde. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta toate arieratele. Normal că nu se pot colecta toate. Gândiți-vă că mai avem evaziune fiscală și pierderi TVA de aproape 10% din PIB. Deci ne-am dus la 18% din PIB pe evaziune, TVA și arierate. Discuția de bază este cum să oprim investițiile ca să nu avem deficit. Eu cred că e o abordare incorectă.

Ministrul Finanțelor, după ce am avut o discuție aplicată pe zona arieratelor, a venit cu niște propuneri până la sfârșitul anului, pe perioadă limitată. În cazul în care îți plătești aceste arierate, statul român îți scade tot ce înseamnă dobânzi și accesorii. Deci plătește baza.

Mai mult, ministrul finanțelor a venit cu propunerea să se dea credit fiscal. Eu, stat, îmi recuperez banii, iei credit fiscal și pe urmă plata. Ai scăpat de dobânzi și de accesorii, mie îmi plătești baza. Pe o perioadă limitată, că altfel creezi o permanență. Eu nu sunt procuror, nu urmăresc să bag oamenii în pușcărie, eu un singur lucru vreau: taxele pe care să le plătim cu toții”, a declarat premierul Ciolacu la Craiova.

Potrivit raportului anual al Consiliului Fiscal (CF), deficitul bugetar va depăși probabil 7% din PIB și există riscul să ajungă aproape de 8% din PIB, având în vedere execuția bugetară din primele șase luni ale anului 2024 și alte date relevante.

Sporul pentru bugetari nu se va acorda pentru perioada concediilor

Tot la Craiova, Marcel Ciolacu a declarat că sporul acordat bugetarilor care lucrează cu fonduri europene nu va fi eliminat, dar vor fi stabilite anumite criterii pentru acordarea acestuia. De asemenea, sporul nu va mai fi aplicat în perioada concediilor.

Marcel Ciolacu a subliniat că angajații primesc atât un salariu de bază, cât și un spor pentru atragerea de fonduri europene. Este esențial ca în sistemul public să existe indicatori de performanță pentru a evalua eficiența. Deși se acordă un spor de 50%, este important să se monitorizeze lunar cât de multe fonduri au fost atrase și câte proiecte au fost implementate, pentru a reflecta performanța reală, nu pentru a reduce cheltuielile. Aceasta nu este o măsură de austeritate, ci o practică standard pentru a asigura eficiența și transparența. Mai multe puteți citi aici.