Măsurile impuse pentru reducerea cheltuielilor bugetare nu vor cauza o criză socială
Conform lui, măsurile respective au fost discutate în cadrul coaliţiei de guvernare cu secretarul general al PNL şi cu preşedintele PNL, urmând să fie prezentate în transparenţă, săptămâna viitoare. El a spus, totodată, că nu vor exista taxe noi sau tăieri de facilităţi care să cauzeze micşorări de salariu, ci va fi „o reaşezare a climatului concurenţial corect într-un stat.”
„Asta înseamnă că cel mai de evitat lucru ar fi o majorare a TVA. Ştim că România a mai trecut printr-o astfel de măsură şi nu a avut efectul scontat. Cu adevărat îţi aduce venituri rapide la buget, dar îţi aduce anumite efecte de instabilitate macroeconomică într-o perioadă medie de timp.
(…) Eu am discutat în coaliţie, ultima întâlnire eu am avut-o împreună cu secretarul general al Partidului Naţional Liberal şi cu preşedintele Partidului Naţional Liberal, actualul preşedinte al Senatului, domnul Nicolae Ciucă şi presupun că suntem nişte oameni responsabili şi ne asumăm”, a declarat, vineri, Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu nu va invoca „greaua moştenire” în fața românilor
Marcel Ciolacu a zis, totodată, că nu va invoca niciodată „greaua moştenire” din sectorul economic, avertizând că oamenii „cunosc amatorismul foştilor prim-miniştri ai României” şi deciziile „aberante, care n-au avut niciun fundament economic.”
„Nu sunt şi n-am să fiu niciodată acel prim-ministru care va invoca greaua moştenire. În schimb, cu ultimul prim ministru, cu domnul Nicolae Ciucă, am discutat în toată perioada mandatului, cum altfel vom discuta şi în perioada mandatului meu. Cunoaştem cu toţii adevărul.
Nu trebuie să invoc greaua moştenire pentru că şi dumneavoastră şi românii cunosc amatorismul foştilor prim-miniştri, până la domnul Nicolae Ciucă, şi deciziile, hai să le spun, aberante, care n-au avut niciun fundament economic, luate de aceştia. Acest lucru nu pot să-l ascund şi nu pot să nu-l spun”, a adăugat el.
Ce schimbări ar putea apărea curând?
În prezent, Guvernul Ciolacu pregătește desființarea a 200.000 de posturi din sistemul bugetar care nu sunt ocupate, reducerea cheltuielilor în instituțiile de stat, eliminarea TVA de 5%, introducerea TVA de 9% pentru mâncare, medicamente, dispozitive medicale, cazare hotel, introducerea TVA de 19% pentru majoritatea bunurilor și serviciilor (cum ar fi intrarea la muzee, grădini zoologice, parcuri de distracţii, cinema, evenimente sportive, săli de sport, telecabină, plimbări cu barca), creșterea taxelor pentru alcool și tutun, introducerea unei taxe de 1% pentru clădirile rezidențiale mai scumpe de 500.000 de euro și introducerea de noi taxe pentru IMM (1% din cifra de afaceri, prag sub 300.000 de euro, și 3% din cifra de afaceri, prag 300.000 – 500.000 de euro).
În plus, toți angajații vor plăti contribuția la sănătate de 10%, însă premierul României a cerut să fie majorat salariul minim pe economie de la 4.000 lei brut la 4.500 lei brut în construcţii pentru ca angajaţii să nu simtă plata contribuţiei la sănătate.
Nu în ultimul rând, firmele care își mută profiturile în altă ţară ar putea fi suprataxate cu 15%.