Marcel Ciolacu promite că România va continua să ofere ajutor refugiaților ucraineni
Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, că România intenționează să ofere în continuare ajutor refugiaților ucraineni. După cum se știe, Ucraina suferă foarte tare din cauza războiului de apărare contra invaziei Rusiei. În prezent, se estimează că în România sunt stabiliți 84.000 de cetățeni ucraineni după izbucnirea războiului la 24 februarie 2022, conform informațiilor oferite de Marcel Ciolacu.
„O să ne menţinem ajutorul pe care îl dăm refugiaţilor ucraineni. Ştiţi foarte bine, din 84.000 care au rămas pe teritoriul României, mulţi dintre ei sunt mame cu copii, cu nepoţi, i-am încadrat în sistemul şcolar, chiar în limba maternă, indiferent de nivelul de învăţământ. Până acum am avut un efort de la bugetul statului decontat prin fonduri europene.
România va continua să susţină Ucraina, mai ales în zona umanitară, cum este şi normal. Sperăm să nu mai avem de-a face cu un exod, cum a fost la începutul războiului”, a declarat Marcel Ciolacu vineri, la Iași.
Vineri, şeful guvernului a vizitat şantierul Spitalului Regional de Urgenţă din municipiul Iaşi.
Înzestrarea Armatei să fie din industria românească
Miercuri, la Constanța, premierul Marcel Ciolacu a răspuns întrebărilor referitoare la înzestrarea militară în domeniul naval, subliniind că la nivel european există un plan integrat privind corvetele.
El a adăugat că în perioada următoare se vor lua decizii pentru ca o parte semnificativă a înzestrării Ministerului Apărării să fie realizată în țară, prin intermediul industriei românești de apărare.
Marcel Ciolacu a vorbit despre anularea licitației privind achiziționarea corvetelor. El a indicat că există un plan integrat la nivel european referitor la corvete. El a dezvăluit că a avut discuții cu prim-ministrul Meloni și cu ministrul Apărării despre implicațiile faptului că două șantiere navale au acționariat italian de stat. În plus, a menționat că în perioada următoare vor fi luate decizii pentru a asigura că o mare parte din echiparea Ministerului Apărării va fi realizată în țară și de către industria românească.
Premierul a menționat și colaborarea între ministerele Economiei și Apărării, subliniind că în sectorul naval, unele șantiere deja au comenzile în desfășurare. Potrivit declarațiilor lui Ciolacu, o colaborare strânsă a început între ministrul Economiei și ministrul Apărării.
El a spus că se observă că, în sectorul apărării, problemele precum disponibilizările, grevele sau dificultățile financiare înregistrate acum un an nu mai sunt relevante.
Altfel, Ciolacu a susținut, vineri, 17 mai, o declarație de presă în care a vorbit despre inflația în scădere din România. El a mai precizat că țara a reușit să evite intrarea în recesiune. De asemenea, șeful Executivului de la București a mai precizat că investițiile au stat la baza creșterii economice.