Marcel Ciolacu reacționează după furtul pieselor extrem de valoroase din tezaurul dacic
Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că se află în legătură strânsă cu autoritățile și cu ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, după furtul pieselor extrem de valoroase din tezaurul dacic, care au fost sustrase de la Muzeul din Drents, Olanda. Ciolacu a subliniat că autoritățile române vor beneficia de tot sprijinul Guvernului în procesul de recuperare a acestora.
„Piesele din tezaurul dacic furate de la Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, trebuie recuperate rapid de autorități și să revină în siguranță în România. Am încredere că partea olandeză își va face treaba și îi va prinde rapid pe hoți.
Am discutat cu ministrul de Externe, domnul Hurezeanu, și l-am asigurat de întreg sprijinul Guvernului României pentru soluționarea rapidă a situației. Aceste piese de o valoare inestimabilă trebuie să revină cât mai repede în patrimoniul românesc”, a declarat Marcel Ciolacu.
Patru dintre cele mai valoroase artefacte din Tezaurul Dacic au fost furate
Patru dintre cele mai valoroase artefacte din Tezaurul Dacic au fost furate din totalul de 673 de obiecte din metale prețioase expuse la Muzeul Drents din Assen, Olanda, a declarat Directorul Muzeului Național de Istorie, Ernest Târnoveanu, într-un interviu pentru Antena 3 CNN.
Poliția olandeză a confirmat ulterior că unul dintre obiectele furate este faimosul Coif de aur de la Coțofenești.
„Nu au fost furate toate cele 673 de piese care erau expuse, ci doar patru. Desigur, asta nu face ca situația să fie mai puțin gravă. Aceste piese sunt printre cele mai valoroase și sunt foarte bine cunoscute atât în România, cât și în afacerea internațională.
În acest moment, așteptăm rezultatul anchetei poliției olandeze și, bineînțeles, vor exista colaborări cu specialiști din România pentru soluționarea rapidă a cazului”, a declarat Ernest Târnoveanu.
Poliția olandeză a transmis că incidentul a avut loc în jurul orei 03:45, când autoritățile au fost alertate de o explozie la Muzeul Drents on the Brink din Assen. La fața locului, s-a constatat că intrarea în clădire a fost realizată prin forțarea unei uși cu explozibili. Mai multe capodopere arheologice, inclusiv Coiful de aur de la Coțofenești, au fost sustrase.
Printre cele 673 de artefacte valoroase expuse la Muzeul Drents se numărau piese de aur și argint împrumutate de la 18 muzee din România, inclusiv Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Muzeul Național de Istorie a României și muzeele din Cluj-Napoca, București, Iași și Timișoara.
Printre acestea se aflau tezaure celebre, cum ar fi brățările dacice din Sarmizegetusa și tezaurul de la Lupu.