Premierul Marcel Ciolacu a oferit mai multe informații despre reducerea tarifelor la gaze, energie și RCA. Plafonarea pentru aceste tarife va fi prelungită. Și cetățenii care au credite primesc, astăzi, vești bune.
Marcel Ciolacu anunță prelungirea plafonării prețurilor la gaze, energie și RCA
În deschiderea ședinței de Guvern de joi, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va fi extinsă plafonarea prețurilor la energie, gaze naturale și RCA prin intermediul unor acte normative ce urmează să fie adoptate în cadrul întâlnirii de astăzi, desfășurate la Palatul Victoria.
Totodată, el susține și că revenirea la tarifele normale se va face în mod etapizat, procesul va începe în 2025 și va dura până în 2026.
Plafonarea tarifelor RCA va fi prelungită până pe data de 30 iunie.
„Le-am promis românilor că menținem plafonarea prețurilor la energie și gaze până în primăvara lui 2025. Azi, facem un pas în plus și modificăm plafoanele în favoarea consumatorilor! Este normal să ținem cont de tendința de reducere a prețurilor la energie și gaze la nivel european.
Populația și economia rămân în continuare protejate! Și ne asigurăm, de asemenea, că revenirea la piața liberă se face etapizat, până în 2026, cu prețuri corecte pentru români.
Tot despre plafonare vorbim în continuare, dar în alt domeniu, cel al asigurărilor. Prelungim cu încă trei luni plafonarea tarifelor RCA, până la 30 iunie. Vrem să combatem orice risc de creștere excesivă a prețurilor din cauza dezechilibrelor produse anterior pe această piață. Și să dăm o mână de ajutor românilor, cum a făcut recent ASF și a redus serios asigurarea RCA în cazul transportatorilor”, a explicat Ciolacu.
Vești bune și pentru românii care au credite
Marcel Ciolacu a evidențiat că miercuri s-a oficializat prelungirea plafonării adaosurilor la alimentele de bază până la finalul acestui an.
În același timp, în cadrul Parlamentului s-a aprobat o lege care limitează dobânzile excesive la credite, precum cele de 20.000%, care au fost practicate de mult timp de către instituțiile financiare nebancare.
Potrivit premierului, Guvernul acționează prompt pentru a reglementa situațiile în care se constată speculă și abuzuri care afectează bunăstarea cetățenilor.
„Mă bucur că ieri a fost promulgată prelungirea plafonării adaosurilor la alimentele de bază până la finalul anului. Și că în Parlament s-a votat plafonarea acelor dobânzi nesimțite la credite, de genul 20.000 la sută, practicată atâta vreme de instituții financiare nebancare. Oriunde vedem speculă și excese care afectează nivelul de trai al românilor, intervenim și reglăm situația!”, a adăugat Ciolacu.
Prevederile Hotărârii de Guvern referitoare la plafonarea tarifelor RCA
HG care stabilește prelungirea plafonării tarifelor RCA prevede următoarele:
„Art. I – Se prelungește perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime și a comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA prevăzute la art. 1 alin. (2) și (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.326/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime şi a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de vehicule şi de tramvaie, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.192 din 29 decembrie 2023, până la data de 30 iunie 2024.
Art. II. – Prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.326/2023 se aplică până la data de 30 iunie 2024.
Art. III. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 1 aprilie 2024”, potrivit HG citate.
Noi plafoane mai reduse pentru facturile la energie
Administrația condusă de liderul PSD, Marcel Ciolacu, propune o nouă inițiativă de prelungire a Ordonanței de Urgență privind plafonarea și compensarea facturilor la gaze și energie electrică. Această propunere aduce în discuție introducerea unor noi limite, și mai mici, atât pentru consumatorii casnici, cât și pentru companii, conform unui proiect de lege aflat în dezbatere publică.
Propunerea PSD menține prețul de 0,68 lei/kWh pentru consumatorii casnici care utilizează până în 100 kWh/lună de energie electrică.
Pentru persoanele cu un consum lunar cuprins între 100 și 255 kWh/lună, tariful rămâne la 0,80 lei/kWh.
Consumatorii casnici cu un consum între 255 și 300 kWh/lună ar urma să plătească maxim 1,2 lei/kWh, în scădere față de tariful actual de 1,3 lei/kWh.
În ceea ce privește companiile, PSD cere un preț maxim plafonat la 1 leu/kWh, înlocuind tariful actual de 1,3 lei/kWh.
Marcel Ciolacu, în calitate de prim-ministru, a reiterat angajamentul de a menține mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze până cel puțin în primăvara anului 2025. Liderul Executivului a oferit asigurări că populația, cât și companiile că vor continua să beneficieze de protecție în ceea ce privește aceste tarife.
Este esențial să subliniem că decizia de plafonare a tarifelor la energie și gaze pentru consumatorii casnici, cât și non-casnici, a fost una dintre prioritățile PSD. Aceasta a fost implementată încă din primele luni ale mandatului actualului Guvern.