Statul român are de recuperat mulţi paşi „pentru a fi o plasă de siguranţă în momente critice”, consideră preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. Acesta a dat ca exemplu sectorul energetic, menționând că are în plan introducerea panourilor solare pe acoperişurile fermelor, pentru a ajuta fermierii şi producătorii locali.

Marcel Ciolacu, despre schema de ajutor de stat

„Mobilizarea rapidă a întregii societăţi în faţa unui dezastru trebuie să fie susţinută printr-o coerentă şi flexibilă funcţionalitate a statului român. Sectorul energetic este cel mai bun exemplu. Probleme din lanţ provocate de scumpiri ne arată nevoia stringentă de a investi mai mult în capacităţi de energie regenerabilă, iar un proiect concret cu impact şi asupra siguranţei alimentare este cel prin care utilizăm banii din fondul de modernizare pentru independenţa energetică a fermelor şi unităţilor de producţie.

Ministerul Agriculturii lucrează la o schemă de ajutor de stat prin care acoperişurile fermelor şi halelor de producţie să fie utilizate pentru instalarea panourilor fotovoltaice. Am vazut cu toţii ponderea mare a costurile la energie în inflaţie. De acea trebuie să ajutăm fermierii şi producătorii să îşi limiteze costurile şi ne asigurăm astfel că vom avea suficiente alimente la preţuri accesibile pentru toţi românii”, a spus Ciolacu.

De asemenea, un alt punct important îl reprezintă sistemul național de irigații și finanțarea acestuia, potrivit liderului PSD.

„Un alt sistem de infrastructură critică pentru agricultura românească este sistemul naţional pentru irigaţii. Încă de când eram în opoziţie, atât eu, cât şi partidul pe care-l reprezint, ne-am luptat pentru folosirea banilor din PNRR şi iată că acum, ajunşi la guvernare, am demonstrat că avem susţinerea europeană pentru finanţarea acestui sistem”, a mai spus social-democratul.

S-a prelungit perioada de depunere a proiectelor de producție de energie eoliană și solară

Perioada de depunere a proiectelor de producție de energie eoliană și solară, finanțate prin PNRR, a fost prelungită până în 22 iunie, a anunțat marți Ministerul Energiei.

„PNRR: Perioada de depunere a propunerilor de proiecte de producție de energie din resurse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate se prelungește până la data de 22 iunie 2022; ora 17.00”, a transmis marți ministerul.

Astfel, a fost aprobat ordinul privind modificarea condițiilor de accesare a finanțării din fonduri europene aferente PNRR „Sprijinirea investițiilor în noi capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de energie eoliană și solară, cu sau fără instalații de stocare integrate”.

Termenul inițial pentru depunerea proiectelor a fost data de 15 iunie, ora 17.00.