Marcel Ciolacu: PNRR este ultimul tren de dezvoltare pentru România. În esenţa lui, înseamnă reforme

Marcel Ciolacu

SURSA FOTO: Dreamstime

Marcel Ciolacu, premierul României, a participat la inaugurarea noii fabrici Opal-Teraplast din Bistrița, unde a abordat tema investițiilor statului și a politicilor economice necesare pentru dezvoltarea pe termen lung a țării.

Marcel Ciolacu vrea să reindustrializeze România

Marcel Ciolacu, premierul României, a participat la inaugurarea noii fabrici Opal-Teraplast din Bistrița, unde a abordat tema investițiilor statului și a politicilor economice necesare pentru dezvoltarea pe termen lung a țării. El a vorbit despre rolul crucial al ajutoarelor de stat în susținerea investițiilor și reindustrializării. Potrivit lui, Teraplast a beneficiat de aproximativ 22 de milioane de euro din astfel de fonduri, contribuind la investiții de aproape 100 de milioane de euro.

„Este acel moment când mă bucur că mi se iau bani”, a spus premierul României, referindu-se la faptul că fondurile statului contribuie la susținerea companiilor. Marcel Ciolacu a accentuat că deficitul comercial este o provocare esențială pentru economia României, subliniind importanța unui micro-management eficient pentru reducerea importurilor și susținerea producției interne. El a sugerat implementarea unor scheme de ajutor de stat direcționate și ghiduri pentru fondurile europene, care să fie aplicate în acest scop.

În cadrul discursului său, Marcel Ciolacu a pledat pentru un plan de dezvoltare națională care să depășească disputele politice și să fie respectat indiferent de schimbările politice. „Trebuie să existe un consens minim pe un plan de țară și pe o direcție a României”, a spus el, adăugând că instabilitatea economică și politică globală impune necesitatea acestui plan, în special în contextul impactului economic al războiului din Ucraina.

„Este acel moment când mă bucur că mi se iau bani. Nu e primul ajutor de stat pe care l-a accesat Teraplast la aproape 100 de milioane de euro investiţi în ultima perioadă, a accesat în jur de 22 de milioane ajutoare de stat. Toată lumea vorbeşte de deficitul din PIB. Toată lumea a devenit specialistă. E un lucru foarte bun, că după agricultura şi fotbal devenim specialişti şi în deficit.

Din punctul meu de vedere cea mai mare provocare este deficitul comercial. Şi aici trebuie să intervenim şi prin micro-management, fiindcă asta facem, trebuie să vedem care sunt produsele şi materialele pe care le importă România şi statul trebuie să vină cu scheme de ajutor de stat, cu ghiduri pentru fondurile europene, focalizat pe acest lucru.

De fapt noi vorbim de un plan. (…) Un plan pornit când am aderat la Uniunea Europeană şi trebuie să înţelegem o dată pentru totdeauna campaniile electorale şi disputele politice vin şi pleacă şi să înţelegem că trebuie un consens minim pe un plan de ţară şi pe o direcţie a României.

Dacă vrem să ne dezvoltăm uniform, să ţinem cont de toţi românii, să nu mai facem diferenţe şi eu cred că în acest moment în lume şi mai ales în Europa, care a plătit cea mai mare factură a războiului pornit total incorect de Federaţia Rusă în Ucraina, cea mai mare factură plătită şi care a afectat nivelul de trai al europenilor, eu cred că avem nevoie de acest plan de ţară pe care să-l respectăm şi trebuie să înţelegem că ideologia nu contează. Următorii ani înseamnă dezvoltare şi înseamnă economie.

Dacă înţelegem aceste lucruri, nu vom pierde acest ultim tren de dezvoltare a României, prin PNRR şi aici în PNRR tot timpul suntem cumva tentaţi să vorbim de bani, dar PNRR-ul, de fapt în esenţa lui, înseamnă reforme. Banii vin în urma reformelor pentru că chiar dacă te dezvolţi, dacă nu aplici reforme această dezvoltare este sustenabilă pe o perioadă scurtă de timp, atunci când faci investiţiile şi îţi vin imediat în bugetul de stat.

Dacă nu facem o dezvoltare paralelă, statul trebuie să se ţină de ceea ce a început, pentru prima oară în spitale, în educaţie, în infrastructura rutieră în infrastructura portuară, în infrastructura de căi ferate, dar ea trebuie să fie cumva echilibrată cu dezvoltarea mediului privat. Când am vorbit prima oară de reindustrializare, au şi ieşit unii, o hăhăială din aia, ia uite a venit ăsta ca Ceauşescu. N-au înţeles nimic, văd că acum au început să înţeleagă”, a afirmat liderul social-democraților.

PNRR, ultimul tren de dezvoltare pentru România

Marcel Ciolacu a vorbit, totodată, și despre importanța Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ca „ultimul tren de dezvoltare” pentru România, atrăgând atenția că fondurile vin doar dacă sunt însoțite de reforme esențiale, care să asigure sustenabilitatea pe termen lung. El a subliniat nevoia ca investițiile în spitale, educație și infrastructură să fie echilibrate cu dezvoltarea mediului privat, element central pentru reindustrializare.

Referindu-se la reindustrializare, premierul României a precizat că aceasta trebuie realizată „împreună cu mediul privat”, exemplificând colaborarea cu grupul Metaplast, recunoscut pentru expertiza sa în management și know-how.

„Reindustrializarea se face împreună cu mediul privat. Reindustrializarea o fac împreună cu grupul Metaplast pentru că dânsii au know-how-ul, au management-ul deja implementat şi dorinţa mea este să dezvolte cât mai repede. Dacă înţelegem exact acest plan complex, dar simplu, de fapt, important este cel mai mult să fie eficient, vom merge înainte.

Dacă nu, vom rămâne în zona şi în cercul nostru strâmt, cum spunea poetul, de unde nu vom şti cum să ieşim peste doi, trei ani. Dar eu sunt optimist şi sunt ferm convins că vom avea şi o stabilitate politică confortabilă şi o schimbare de paradigmă în a nu-şi dori un preşedinte guvernul său personal, fiindcă am văzut ce a ieşit”, a declarat el.