70 miliarde de euro pentru România. Marcel Ciolacu: Va fi marea provocare pentru 2024-2026

marcel ciolacu

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit premierului Marcel Ciolacu, perioada 2024-2026 va fi una extrem de importantă, deoarece PNRR se va suprapune cu noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene. Acesta a subliniat că România trebuie să aibă finalizată reforma bugetară, miza fiind o sumă de 70 de miliarde de euro.

Premierul Marcel Ciolacu a spus miercuri, pe data de 23 noiembrie, că nu vor exista creșteri de taxe pentru anul 2024. Potrivit acestuia, „noile măsuri caută că creeze un mediu concurențial egal și nu de excepții. Tot acest proces va trebui dublat, triplat de reforma în sistemul bugetar”.

„Mai ales, după ce am văzut cifrele pentru viitorul buget, nu vor exista creșteri de taxe pentru anul 2024. Noile măsuri caută că creeze un mediu concurențial egal și nu de excepții. Tot acest proces va trebui dublat, triplat de reforma în sistemul bugetar”, a declarat el în cadrul Forumului Dezvoltăm România.

Prim-ministrul a anunțat, totodată, că în luna decembrie, Guvernul va adopta în Parlament noua Lege a bugetului.

„În cursul lunii decembrie vom adopta în Parlament noua Lege a bugetului (…) Vom închide în acest an exercițiul financiar 2016-2020, cu prelungirea de 3 ani. Am închis ultimul exercițiu financiar cu 54%, dar vă anunț că prezentul exercițiu financiar va avea un grad de absorbție cu 9 în față, ceea ce este îmbucurător”, a afirmat acesta.

În perioada 2024-2026, PNRR se va suprapune cu exercițiul financiar al UE

Potrivit șefului Executivului, „marea provocare va fi pe anul 2024, 2025 și 2026, când se vor suprapune PNRR-ul și exercițiul financiar actual. Fără o reformă consistentă în sistemul bugetar nu vom reuși să avem o absorbție mare și este vorba despre 70 de miliarde de euro”.

„Îmi doresc ca în Legea bugetului să menținem acel 7% pe investiții. E normal că nu s-au tras foarte multe sume din PNRR, cele mai multe fonduri s-au tras pe Autostrada Moldovei pentru că era singurul proiect matur.

Cred că trebuie să rupem foarte clar lucrurile în două: răspunderea investitorilor este să asigure salariile pentru sute de mii de angajați, răspunderea mea este de a continua toate reformele, cele prinse în PNRR și cele constatate a fi o urgență”, a adăugat el.

Prin PNRR, România și-a luat angajamentul de a efectua o reformă fiscală

Tot în cadrul Forumului Dezvoltăm România, Marcel Ciolacu a anunțat că România și-a luat angajamentul, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), de a efectua o reformă fiscală. În acest context, propunerea sa include fie menținerea unei cote unice de impozitare de 16%, fără excepții, fie tranziția către un sistem de impozitare progresivă.

Implementarea unei cote unice de 16% pentru toate impozitele ar conduce, în esență, la o majorare substanțială a nivelului de impozitare. Acest lucru se datorează faptului că, în prezent, impozitul pe veniturile salariaților este de 10%. Totodată, impozitul pe dividende se situează la 8%. În plus, impozitul pe profitul firmelor este la nivelul de 16%.

„România și-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Reforma fiscală stă în două principii (…) Va trebui să stăm cu toții la masă și să hotărâm pe o perioadă medie care e soluția cea mai bună.

Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, crecând un mediu concurențial corect, fără excepții, pe cota de 16%. (…)

Sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante. Fiecare are și plusuri și minusuri”, a precizat premierul.

Marcel Ciolacu a mai precizat că nu este o problemă faptul că România a avut parte de cotă unică pentru o perioadă îndelungată. El anunță că se vor găsi soluții pentru introducerea noului cod fiscal în mod gradual.

Șeful Executivului a adăugat că în anul următor, nu vor avea loc majorări de taxe. El a promis că se va menține stabilitatea politică. La data de 21 noiembrie, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că în anul 2024 nu vor fi majorate taxele. El a subliniat că nu vor fi introduse taxe noi care să pună o povară suplimentară pe cetățeni și mediul de afaceri. Mai multe puteți citi aici.