Marcel Ciolacu, premierul României, a comunicat că va prelungi măsura de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază cu încă 60 de zile. De asemenea, el a anunțat că se desfășoară o colaborare extinsă cu retaileri pentru elaborarea unui plan.

”Scopul principal al ședinței de azi este să prelungim cu încă două luni limitarea adaosului comercial la alimentele de bază.

Este decizia prin care, începând cu a doua parte a anului trecut, am oprit creșterea speculativă a prețurilor.

Continuarea acestui mecanism cu încă două luni este necesară, fiind un ajutor esențial mai ales pentru cei cu venituri mici”, a spus premierul.

Preț rezonabil pentru produsele din supermarketuri

Marcel Ciolacu a spus că acest plan va asigura un preț rezonabil pentru produsele din supermarketuri. El va oferi agricultorilor oportunitatea de a-și comercializa produsele în magazinele mari.

În cadrul ședinței de Guvern, Ciolacu a subliniat că această decizie are scopul de a continua oprirea creșterii speculativă a prețurilor la alimentele de bază. Măsura a fost începută în a doua parte a anului trecut.

Marcel Ciolacu, PSD, Guvern
Prim-ministrul Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Inquam Photos, Saul Pop

Marcel Ciolacu susține că este o măsură pentru cei cu venituri reduse

El a evidențiat importanța acestei măsuri, în special pentru cei cu venituri reduse. Acesta a spus că fără această măsură, românii ar fi fost nevoiți să plătească cu aproximativ 20% mai mult pentru alimente.

Marcel Ciolacu a explicat că, în unele situații, prețurile ar fi fost mult peste acest procentaj. În aceste condiții, va deveni dificil de suportat pentru majoritatea populației.

„În lipsa acestei măsuri, românii ar fi plătit pentru alimentele de bază prețuri mai mari cu 20%, în medie. În unele cazuri, prețurile ar fi fost cu mult peste acest nivel, de nesuportat pentru majoritatea românilor”, a comentat premierul.

Guvernul vrea să țină prețurile sub control

Totodată, premierul a anunțat construirea unui mecanism predictibil pe termen lung. El se va face împreună cu marile lanțuri de magazine.

Marcel Ciolacu a subliniat obiectivul de a menține prețurile sub control și de a asigura compensații echitabile pentru munca fermierilor, producătorilor și procesatorilor români.

„În paralel, vom construi împreună cu marile lanțuri de magazine, cum am și stabilit, un mecanism predictibil pe termen lung.

Vrem să ținem prețurile sub control, iar fermierii, producătorii și procesatorii români să primească răsplata corectă pentru munca lor!”, a spus Marcel Ciolacu, la începutul ședinței de Guvern.

 

Lista produsele care vor avea adaos comercial plafonat

Lista cu produsele care vor avea adaos comercial plafonat este:

  • pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi;
  • lapte de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT;
  • brânză telemea de vacă vrac;
  • iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame;
  • făină albă de grâu „000” până la 1 kg; mălai până la 1 kg; ouă de găină calibrul M;
  • ulei de floarea-soarelui până la 2 litri;
  • carne proaspătă pui (carne pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg,
  • tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard);
  • carne proaspătă porc (carne porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc
  • lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc;
  • legume proaspete vrac (ceea ce înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi);
  • fructe proaspete vrac (ceea ce înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă);
  • cartofi proaspeţi albi vrac; zahăr alb tos până la 1 kg; smântână – 12% grăsime; unt până la 250 grame; magiun până la 350 grame.