Progrese privind infrastructura din România
Mai exact, este vorba despre autostrada Craiova-Filiași și Drumul Expres Filiași-Târgu Jiu, a spus Marcel Ciolacu.
„Aprobăm azi indicatorii unor noi investiții majore în infrastructura rutieră. Este vorba despre autostrada Craiova-Filiași și Drumul Expres Filiași-Târgu Jiu.
Sunt convins că putem trece cât mai repede la proiectare și construcție, sunt 51,5 kilometri de autostradă și 59 de kilometri de drum expres. Este o investiție de peste 3,2 miliarde de euro din bani europeni și de la buget”, a declarat el.
De asemenea, premierul a subliniat că, în urma verificărilor efectuate în teren în ultimele săptămâni, ritmul de lucru este într-adevăr bun. Iar acest lucru îi conferă un sentiment de optimism, a spus acesta.
„Am fost în ultimele zile pe șantierele de autostrăzi, am văzut că se menține ritmul de lucru și sunt optimist: câtă vreme facem asemenea investiții, creșterea economică va fi solidă!
Spun că nu mă îngrijorează problema deficitului deoarece asemenea investiții aduc cea mai mare rată de multiplicare în economie și dezvoltă România!
Nu creștem taxe, ci am ales să majorăm nivelul investițiilor”, a afirmat șeful Executivului.
Marcel Ciolacu nu este îngrijorat de creșterea deficitului bugetar
Conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor, deficitul bugetar, reprezentând diferența între veniturile și cheltuielile statului, a crescut la 1,67% din Produsul Intern Brut (PIB) după primele două luni ale anului.
În contrast, în aceeași perioadă a anului trecut, deficitul bugetar se situa la 1,07% din PIB, echivalentul a 17,04 miliarde de lei.
„Execuţia bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 s-a încheiat cu un deficit de 28,99 miliarde lei, respectiv 1,67% din PIB faţă de deficitul de 17,04 miliarde lei, respectiv 1,07% din PIB aferent celor două luni ale anului 2023”, a transmis Ministerul Finanțelor.
În acest context, premierul Marcel Ciolacu a afirmat miercuri că datele referitoare la deficit nu sunt o preocupare. El a explicat că au existat anumite plăți la Ministerul Apărării și că este început de an.
„Nu e nicio problemă. În fiecare an în ianuarie și februarie, vine cataclismul. Nu e nicio problemă, ne-am asumat că ne încadrăm într-un deficit rezonabil și real”, a spus el.
Șeful Executivului a subliniat necesitatea controlului asupra deficitului bugetar pentru a evita repercusiuni majore asupra populației.
Acesta a precizat că nu el a generat datoriile și a oferit explicații privind evoluția deficitului.
Ciolacu a reafirmat că în acest an nu vor fi impuse noi taxe.
România, deficit bugetar de 28,99 miliarde de lei
Execuția bugetului general consolidat în primele două luni ale anului 2024 a indicat un deficit de 28,99 miliarde lei. Acesta repreizintă 1,67% din PIB, comparativ cu deficitul de 17,04 miliarde lei, adică 1,07% din PIB, înregistrat în aceeași perioadă a anului 2023.
Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor, după prima lună din acest an, deficitul bugetar a atins suma de 7,89 miliarde lei, echivalentul a 0,45% din PIB. Aceasta indică o creștere de aproape trei ori a deficitului bugetar în luna februarie.
Veniturile totale au ajuns la 86,67 miliarde lei în primele două luni ale anului 2024. Acestea au înregistrat o creștere de 17,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Această creștere a veniturilor a fost susținută în principal de creșterea încasărilor provenite din contribuțiile de asigurări sociale, TVA, fonduri europene, impozit pe salarii și accize. Mai multe puteți citi aici.