Marcel Ciolacu a venit cu noi promisiuni, în contextul alegerilor prezidențiale din acest an. Premierul susține că TVA-ul nu va crește din 2025, deoarece ar duce la creșterea inflației și deteriorarea condițiilor de viață. Potrivit șefului PSD, o astfel de măsură este exclusă.
Așadar, Marcel Ciolacu promite că nu va modifica cotele TVA după alegerile prezidențiale. Premierul promite că această taxă va rămâne la 9%, deoarece mărirea ei ar duce la creșterea inflației și deteriorarea condițiilor de viață.
Marcel Ciolacu promite că TVA-ul nu va crește
Șeful PSD spune că TVA-ul va fi la aceeaşi cotă şi anul viitor, în martie. Declarația a sosit în contextul în care prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a anunțat o taxă pe valoarea adăugată de 24%-25%.
„La fel, neschimbat. Mai mult, vă pot spune, cu certitudine, că TVA-ul la alimente şi medicamente va rămâne 9%”, a declarat Ciolacu la Digi24.
Premierul a criticat afirmațiile venite din PNL
Ciolacu a pus pe seama contextului electoral declarații precum cea a lui Rareș Bogdan. Totodată, a criticat afirmațiile liberalilor și a spus că o astfel de măsură ar reprezenta o „apocalipsă”.
Potrivit premierului, orice punct procentual crescut la TVA duce la o creştere a inflaţiei cu 0,5. În acest context, spune el, creșterea taxei pe valoarea adăugată este exclusă.
„Nu vreau să contrazic pe nimeni şi înţeleg ieşirile, fiindcă ele sunt într-un context electoral. Nu ştiu care e câştigul de vot, dar, fiecare are strategia lui de campanie. Pe mine mă depăşeşte această strategie: să anunţi că va fi apocalipsa făcută de un guvern din care tu faci parte şi coaliţia PSD-PNL. Eu vă spun cu certitudine, fiindcă a fost deja discuţia şi negocierea… a fost avută de când am preluat funcţia de premier şi atunci s-a dorit creşterea TVA-ului. Şi am zis că este exclus acest lucru. Noi aveam inflaţie cu peste 10% (…) Orice punct procentual crescut la TVA duce la o creştere a inflaţiei cu 0,5. Este exclus acest lucru”, a mai spus Ciolacu.
Economistul Adrian Codîrlașu a tras un semnal de alarmă privind starea economiei românești
În altă ordine de idei, economistul Adrian Codîrlașu, vicepreședinte al CFA România, a tras anterior un semnal de alarmă privind starea economiei românești.
El spune că deficitul bugetar actual nu este sustenabil și ar putea duce la o criză financiară.
Totodată, economistul avertizează că Guvernul va fi nevoit să implementeze măsuri fiscale stricte, inclusiv creșteri de taxe, imediat după alegerile de anul viitor.
Aceasta va veni pe fondul unei economii deja slăbite, care, în ciuda impulsului bugetar, înregistrează o creștere modestă a PIB-ului, estimată la aproximativ 1%, potrivit economistului.