Nu va crește cota unică, asigură premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a menționat că bugetul va fi construit pe baza unei prognoze de creștere economică de 2,5%, iar din această perspectivă, România nu va intra în recesiune.

”România nu a intrat în recesiune și părerea mea că nu va intra dacă nu se întâmplă ceva peste voința noastră”, a declarat acesta.

El a subliniat că va fi păstrată cota unică, iar impozitarea progresivă va fi introdusă doar pentru veniturile mari. În plus, premierul a precizat că această estimare de creștere economică de 2,5% pentru 2025 va permite României să se situeze printre primele state din Uniunea Europeană din acest punct de vedere.

Marcel Ciolacu a asigurat că nu se va majora cota unică aplicată impozitului pe profit.

”Iertați-mă, nu mărim și nu renunțăm la cota unică anul acesta sub nicio formă”, a spus el.

Totuși, el a susținut că impozitul progresiv ar trebui implementat pentru veniturile speciale.

”Vom vedea dacă va fi în viitor impozitare progresivă, pe ce, în ce sector, când economia și mediul de afaceri își permite acest lucru, e o schimbare de fond. (…) S-ar putea să nu fie. Dacă specialiști ajung la concluzia că e mai bine să rămânem cu cotă unică, rămânem cu cotă unică. O impozitare progresivă pe venituri speciale, cred că da”, a spus premierul.

Nu va crește TVA-ul

Tot miercuri, premierul Marcel Ciolacu a oferit noi detalii despre politicile fiscale ale guvernului, confirmând că nu se va majora TVA-ul și explicând motivele acestei decizii. În cadrul unei conferințe de presă, acesta a subliniat că România a intrat într-o fază de calmare economică și că măsurile fiscale nu vor pune o presiune suplimentară asupra cetățenilor, indiferent de veniturile acestora.

Declarațiile sale au fost făcute în contextul unei perioade de creștere economică, dar și de ajustare a consumului.

„Depășim zona de tatuaje… Nu mărim TVA”, a declarat prim-ministrul, reafirmând angajamentele guvernamentale în ceea ce privește politica fiscală.

Potrivit premierului, o astfel de măsură ar conduce la scăderea puterii de cumpărare a tuturor românilor, ceea ce nu reprezintă un obiectiv al guvernului social-democrat.

„Reprezint Partidul Social Democrat, în primul rând efortul ar fi mutat în mod egal la toți românii indiferent de venituri. Efort însemnând o scădere a puterii de cumpărare. Eu acest lucru nu-l fac și mă bucur mult că și domnul ministru (al Finanțelor n.r.) spune același lucru”, a explicat Ciolacu, arătându-se mulțumit de faptul că și ministrul Finanțelor împărtășește aceeași viziune.

În contextul economic actual, șeful Executivului a abordat și subiectul scăderii consumului în perioada următoare, subliniind că acest fenomen va avea un rol important în reducerea inflației.

„Mai mult, după această perioadă de consum și de creșteri salariale și în zona bugetară – avem și o creștere a salariului minim – am avut și recalcularea pensiilor, normal că a fost un consum mult mai mare și am avut și sărbătorile. A fost un consum mult mai mare în societate”, a explicat Ciolacu.

Premierul a subliniat că, deși consumul a fost ridicat în ultima perioadă, în lunile următoare acesta va scădea, ceea ce va duce la o reducere a inflației.

Premierul a menționat că nu există nicio justificare pentru creșterea prețurilor, având în vedere că prețurile la energie și combustibili nu au crescut, iar acciza se întoarce parțial către transportatori. Mai multe puteți citi aici.